USA:s bomber räddar inte Irak

NYHETER

USA:s bomber kommer inte att rädda Irak från islamisterna.

Inte ens om Obama bryter sitt löfte och skickar marktrupper.

Istället för att ägna all energi åt att käbbla inbördes borde Iraks ledare ta sig samman och själva kasta ut Islamska staten.

Irak har en militärbudget på 112 miljarder kronor och en armé på närmare en miljon man. Den har i flera år tränats av USA och utrustats med moderna vapen. Att de inte lyckas hålla maximalt 10 000 soldater från Islamiska staten, IS, stången är inte bara en gåta. Det är en skam för landet.

Istället för att själva slåss har Iraks regering ända sedan början av sommaren ropat efter amerikansk hjälp. I takt med islamisternas framfart och förföljelse av framförallt kristna minoriteter har även övriga världen riktat vädjande blickar mot USA.

Lättnaden var stor på många hålla när president Obama till slut ändrade sin extremt restriktiva inställning till militära insatser utomlands och började bomba islamisternas ställningar.

I dagsläget har de amerikanska bomberna tvingat IS att avbryta sin framryckning mot de kurdkontrollerade områdena i norra Irak. Men för att på allvar slå tillbaka islamisterna krävs marktrupper som Obama gång på gång poängterat att han inte tänker sätta in.

Desperat

Även om läget ser desperat ut för många människor är det förmodligen bäst om han inte bryter det löftet. De amerikanska spåren i Irak förskräcker.

Under lång tid hade USA en bra bit över 100 000 soldater i Irak med uppgift att bekämpa al-Qaida och andra grupper som motsatte sig USA:s ockupation. Ändå befann sig landet i totalt kaos.

Ett nytt amerikanskt militärt äventyr skulle förmodligen sluta på samma sätt och dessutom på vägen radikalisera ett antal tusen muslimer runtom i världen som med glädje skulle resa till Irak för att slåss mot USA.

Jag noterar att Obama skickar ytterligare drygt hundra så kallade militära rådgivare till Irak, en snygg omskrivning för specialtrupper. Totalt har USA nu tusen man i Irak som officiellt ska skydda amerikaner men som framförallt ska utvärdera läget och försöka hitta ett sätt att rädda de runt 30 000 yazidierna på Sinjar-berget. Att lyckas med det kräver troligen marktrupper.

Inkompetenta

Samtidigt som Irak står inför ett existentiellt hot från IS och en delning av landet så uppträder de politiska ledarna i Irak som en grupp inkompetenta lallare med all tid i världen.

De kräver att USA ska hjälpa dem men själva kan de inte ens samla sig till att bilda en handlingskraftig regering som fördelar makten mellan de tre stora folkgrupperna shia, sunni och kurder. De har försökt sedan april utan att lyckas.

Förre premiärministern Nouri al-Maliki gör allt för att klamra sig kvar vid makten trots att presidenten gett en annan politiker i uppdrag att bilda regering. Detta samtidigt som landets armé helt kollapsat på grund av usla och korrupta befäl.

Det är hög tid för Iraks ledare att vakna upp ur sin handlingsförlamning och rädda sitt eget land. Ingen annan kommer att göra det åt dem.

Bara irakierna själva kan driva ut IS. De har manskapet och vapnen för att göra det. Numerärt och räknat i stridsvagnar, helikoptrar och artilleri är de helt överlägsna. Det som krävs är motivation, beslutsamhet och enighet.