Vilken vårvecka – och solen stannar ett tag till

1 av 8 | Foto: Här sitter Thomas Nilsson, 23, Daniel Ingmo, 22 och Sofie Österstrand, 25 och chillar i solen. ”Nu vaknar jag tidigare och är lyckligare, finns ingen ursäkt att inte jogga nu”, säger Sofie. ”Ja, det är skönt att leva igen”, tycker Daniel.
NYHETER

Den senaste veckan kom med värmerekord och pollenchock.

Och värmen ser ut att bli kvar ett tag.

– Det är ett stabilt högtryck som fortsätter att ge soligt och fint väder, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I söndags slog Oskarshamn värmerekord med 18,7 grader. Inte på 60 år har det varit så varmt redan första veckan i mars. Samtidigt rapporterades det om att allergikernas fiende alen redan börjat släppa ifrån sig höga halter pollen.

Nu ser de stora solarna ut att bli kvar på väderkartan även denna helg.

– Det ser lovande ut. Anledningen till att vi har det här vädret är att ett högtryck drar in över Skandinavien med fortsatt goda chanser till varma temperaturer, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Högtrycket har sitt centrum över Sverige och Finland. I norr är det enbart sol i sikte, även om det kan kyla på framåt natten.

– I samband med det klara vädret kan det bli kyliga nätter och mornar, men solen värmer på bra framåt dagen med uppåt 5-10 plusgrader, säger Marcus Sjöstedt.

Framåt lördag och söndag kan en del moln dra in över Götaland, med risk för något regnstänk.

Vår i Norrbottens inland

Våren nådde Stockholm redan den 17 februari, Skåne tidigare än så. Våren är tidig i år och än bedarrar inte dess framfart, som hittills nåt större delen av Götaland, Svealand och norrlandskusten.

Kuststationer hela vägen upp till Haparanda har registrerat dygnsmedeltemperaturer över nollstrecket över sju dagar i streck, så länge att det nu officiellt är vår.

Liksom orter i Norrbottens inland som Överkalix och Boden. I Jämtlandsfjällen har våren också nått skidorten Åre.

Vad beror den tidiga våren på?

– Det är helt enkelt så att det till stor del varit en mild vinter. Ett väderläge med sydliga vindar och mild luft, säger Marcus Sjöstedt.

Men passa på att njuta av vårvädret. Nästa vecka är det nämligen svårt att sia om, enligt SMHI.

– Högtrycket kommer att förskjutas österut mot slutet av helgen och det öppnar upp för ett lågtryck västerifrån in i nästan vecka. Men det är osäkert hur mycket vi tar del av det lågtrycket och vad det ger för väder. Högtrycket kan fortsätta att ge en del sol, säger Marcus Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Stockholm