Rysk diplomats hot mot Danmark: atommissiler

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rysslands ambassadör i Danmark varnar dem för att gå med i Natos-missilförsvar.

”Om det sker blir danska örlogsfartyg mål för ryska atommissiler” skriver Mikhail Vanin i Jyllands-Posten.

– Det är självklart oacceptabelt, säger den danske utrikesministern Martin Lidegaard till tidningen.

Mikhail Vanin, rysk ambassadör i Danmark.
Mikhail Vanin, rysk ambassadör i Danmark.

I en debattartikel i lördagens Jyllands-Posten höjer ambassadören Mikhail Vanin ett varningens finger mot Danmark.

”Jag tror inte danskarna till fullo förstår konsekvenserna om Danmark går med i det av USA ledda missilförsvaret. Om det sket blir danska örlogsfartyg mål för ryska atommissiler” skriver han enligt Jyllands-Posten.

Han skriver vidare att Danmark i ett sådant scenario blir en del av hotet mot Ryssland och att relationen mellan länderna kommer bli ”mindre fredliga”.

”Det är självklart upp till er – jag vill bara påminna er om att ni förlorar både pengar och säkerhet”, skriver Mikhail Vanin enligt tidningen.

Danmarks utrikesminister säger till tidningen att ett sådant uttalande är oacceptabelt men säger också att han inte vill öka på spänningarna:

– Vi är oeniga med Ryssland om många viktiga saker, men det är viktigt att tonen mellan oss inte eskalerar, säger Martin Lidegaard till Jyllans-Posten.

Mikhail Vanin har tidigare anklagat svenska myndigheter för att röka för mycket marijuana. Anklagelsen kom i december i den danska tidningen Berlingske efter att ett ryskt militärflyg var nära att krocka med ett passagerarflygplan söder om Malmö.

Publicerad: