”Sverige ska kunna cyberattackera”

Publicerad 2015-03-18

I en värld där cyberattacker blir allt vanligare måste Sverige rusta.

Försvaret mot angreppen måste stärkas och en egen förmåga för att genomföra egna attacker ska finnas, menar försvarsminister Peter Hultqvist i en intervju med Dagens Nyheter.

Försvarministern menar att Sverige ständigt utsätts för attacker från främmande makter. Man vill komma åt svenska hemligheter och därför måste försvaret mot dessa attacker stärkas, menar Hultqvist.

– I flera fall handlar det om utländska underrättelseorganisationer som står bakom de här angreppen, säger Peter Hultqvist till DN.

Ett tiotal länder bedriver spionage i Sverige och bland dessa är Ryssland mest aktivt, följt av Kina.

Som en del av att höja försvaret mot cyberangrepp vill Hultqvist nu se en offensiv satsning, med egen offensiv cyberförmåga.

– Vi bedömer att det är ett mycket kostnadseffektivt sätt att höja tröskeln för en aktör som skulle överväga att angripa Sverige, eller utöva påtryckning, säger han till DN.

Satsar också på ubåtar

Den nya cybersatsningen har ännu ingen prislapp. Men det har den ubåtssatsning som blev känd under gårdagen. Sverige kommer att beställa två nya ubåtar av Saab Kockums för maximalt 8,2 miljarder kronor.

Beslutet om ubåtssatsningen kommer att tas i morgon, men under ett besök på Karlskronavarvet avslöjade Peter Hultqvist affären. De två ubåtarna ska vara levererade till 2022.

Kritik från FP

För åren 2016-2020 vill Peter Hultqvist höja försvarets anslag med 6,2 miljarder kronor. Tillskottet tycker Folkpartiet är alldeles för litet. Partiledaren Jan Björklund vill se 4 miljarder kronor om året under perioden, vilket Överbefälhavaren har begärt.

– Regeringen slår sig för bröstet för det de kallar satsning, men den innebär att försvaret måste dra ner på annat eftersom pengarna inte räcker till, säger Jan Björklund till DN.

Totalt vill Folkpartiet se 17 miljarder extra till försvaret under perioden 2016-2020.

Följ ämnen i artikeln