Lägenhetsinnehavaren: "Vet inte vilka de är"

Av: Olof Svensson, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

De två männen som dog av explosionen i Brandkärr i går använde lägenheten utan att vara skrivna där.

– Jag vet inte vilka de är eller hur de kom in i lägenheten, säger en person som står skriven på lägenheten till TT.

Polisen gör bedömningen att explosionen orsakades av en bomb.

Christer Sjöqvist.
Christer Sjöqvist.

De två männen som avled i Nyköping i går eftermiddag ska ha bott i, eller använt den aktuella lägenheten, utan att vara skrivna på adressen.

Att lägenheten var uthyrd i andra hand bekräftas av en av de män som är folkbokförd i lägenheten. Men han säger att han inte vet någonting om det inträffade, enligt TT.

Efter den kraftiga explosionen i Nyköping i går har polisen nu genomfört en teknisk undersökning såväl inne i lägenheten som utanför.

– Bombgruppen kom ner i går kväll och deras arbete var ju att säkra brottsplatsen så att en teknisk undersökning kunde genomföras på ett säkert sätt, säger Christer Sjöqvist på polisen i Nyköping.

Utredningsledare Bengt Jansson säger att polisen har säkrat spår och att man nu väntar på analyssvar.

– Den bedömning vi gör är att explosionen orsakats av en bomb, säger han.

När analyssvaren kommer är ännu oklart.

Polisen förtegen

Under dagen i dag har polisen sökt efter vittnen och bland annat bedrivit så kallad inre spaning. Säpo är också inkopplade i utredningsarbetet.

Ingen person utöver de två som avled i smällen skadades fysiskt. Många boende i området är, enligt polisen, fortfarande oroliga och chockade efter det som har hänt.

– Det är svårt att få alla som bor i det här området att inte känna sig oroliga. Det arbetet genomför vi just nu och ser som mycket viktigt. Jag vill understryka att den här platsen nu är kontrollerad.

Vädjar till allmänheten

Händelsen rubriceras i nuläget som grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Det blir den rubriceringen när vi har anledning att anta att någon form av explosivt föremål eller medel har använts och förorsakat så här omfattande skador, säger Christer Sjöqvist.

För att komma vidare i utredningen vill polisen nu ha allmänhetens hjälp.

– Vi vill att man hör av sig om man har någon koppling till den här bostaden där det hände eller har någon annan information som rör den aktuella lägenheten.

– Det kan också vara att man kanske gjort iakttagelser på platsen före eller efter det här. Det kan vara vad som helst. Det behöver inte vara något solklart, säger Christer Sjöqvist

Han understryker att alla tips är intressanta.

– Har man sett någonting då vill vi att man hör av sig till oss. Vi tar hellre ett samtal för mycket än inga alls

Har du sett något eller vet något som kan vara av intresse för polisen? Ring 076-1071980 (dagtid, vardagar) eller 114 14 (övriga tider).

Publicerad: