Kaffeförbud för Strömsundslärare

Foto: Lärare kan förbjudas att sig en kopp i sina arbetsrum – hotar att säga upp sig.
NYHETER

Frågan om kaffe är numera en het böna på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.

Förslaget om att förbjuda lärarnas fikastunder i arbetsrummen har rostats ner av anställda som nu vill säga upp sig.

Och koffeinbråket har lyft locket på skolans redan puttrande Kaffepetter. 

Lärarna på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund har förbjudits att dricka kaffe på sina arbetsrum. Utan de tillåts bara hädanefter att fika i de gemensamma lärarutrymmena eller i elevkafeterian, enligt ett förslag från skolledningen, rapporterar Länstidningen Östersund.

”Stora kommunikationsproblem”

Och det blev inte bättre när skolledningen i förra veckan berättade att sofforna i lärarnas arbetsrum ska plockas bort. Synpunkterna på var det ska fikas har skapat dålig stämning bland anställda på skolan.

Enligt Länstidningen har sex lärare nu börjat se sig om efter andra jobb.

Och det är förstås så att kaffefrågan har lyft på locket till en redan sjudande konflikt. Anställda vittnar för om att det varit stora kommunikationsproblem mellan ledningen och lärarna en längre tid.

– Det som har hänt nu, som fick bägaren att rinna över, var att de helt plötsligt fick för sig att bestämma över var vi får och inte får fika, säger en anonym anställd till Länstidningen.

”Toppen på isberg”

Aftonbladet har sökt lärarnas fackombud Jan Rönngren som hälsat att han är på sportlov. Men till länstidningen Östersund säger han att flera anställda slutat den senaste tiden för att söka nya jobb någon annanstans. Han beskriver läget som ”smått akut”.

– Det är toppen på ett isberg. Det är många som av olika anledningar är missnöjda. Jag har pratat med skyddsombudet och vi ska ha en träff med förvaltningschefen nästa måndag med anledning av den uppkomna situationen, säger Jan Rönngren till Länstidningen Östersund.

”Vill öka sammanhållningen”

Förvaltningschefen Karin Holmquist säger till Aftonbladet att det inte rör sig om ett kaffeförbud. Utan hon menar att det är en "tolkning" som framförts i medier. Hon berättar att Hjalmar Strömerskolan är en skola med många program och skolbyggnader.

– Det man har diskuterat är att skolledningen vill att man ska fika tillsammans för att öka sammanhållningen i gruppen. Och detta diskuterades före sportlovet, det är många som reagerat mot detta och det ska tas upp i ett nytt möte på onsdag, säger hon.

Förslaget om att bära lärarnas soffor förklaras med att ledningen vill ”skapa utrymme”.

– Alla lärare har arbetsplatser, man kan organisera det på olika vis, säger hon.

Hurvida sofforna ska flyttas eller inte kommer att diskuteras i mötet på onsdag.