Livsmedelsfrågor

Tillsatserna kan göra oss sjuka och feta

Av: 

Mary Mårtensson

NYHETER

En vanlig tillsats i livsmedel - emulgeringsmedel - kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och metabolt syndrom - än så länge bara hos möss.

Forskarna tror att det kan förklara varför vi äter för mycket och blir feta.

I en ny amerikansk studie publicerad i tidskriften Nature har forskarna undersökt effekten av emulgeringsmedel på möss, uppger TT.

Emulgeringsmedel är vanliga tillsatser i livsmedel. Det är en konsistensgivare för att livsmedlet ska "hålla ihop". Det kan finnas i glass, desserter, bröd, soppor, såser, godis, bakverk, yoghurt, tuggummi. De är särskilt vanliga i lättprodukter.

– När man tar bort både fett och socker då är det svårt för produkten att hålla ihop utan emulgeringsmedel, säger Evelyn Jansson Elfberg, ämneskoordinator på Livsmedelsverket.

Åt betydligt mer

Studien visar att tillsatserna förändrade bakteriefloran hos mössen så att de lättare fick tarminflammation. De möss som hade ett modifierat immunförsvar drabbades av kronisk tarminflammation, motsvarande ulcerös kolit och Crohns sjukdom

Mössen med normalt immunförsvar fick en mildare inflammation i kombination med metabolt syndrom. De åt betydligt mer, fick förhöjt blodsocker och blev feta. Medan de "sterila" mössen utan några bakterier alls var opåverkade.

Sammansättningen av bakterierna i mössens tarmar förändrades så att bakterierna kunde tränga djupare ned i tarmslemhinnan och orsaka inflammation.

Forskarna vid Georgia State University i USA tror nu att livsmedelstillsatser kan ha en roll i fetma epidemin.

– Den viktigaste orsaken till fetma och metaboliskt syndrom är att vi äter för mycket. Våra resultat visar att låggradig inflammation i tarmen orsakad av förändrad tarmflora kan vara den underliggande orsaken till detta överätande, säger Andrew Gewirtz till TT.

”En annan tarmflora”

Svenska experter är dock skeptiska. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds Universitet, säger:

– När det gäller mag-tarmkanalen finns det mycket djurstudier, men väldigt lite som går att översätta till människan. Ofta har de med kronisk tarminflammation dämpad aptit, så det där köper jag inte riktigt.

Hon fortsätter:

– Överviktiga har ju visats ha annan tarmflora än smala, men det är att gå för långt att säga att det beror på en tillsats i maten. Överviktiga äter mycket livsmedel med socker, fett och salt. Det ger en annan tarmflora än hos dem som äter mycket fibrer, grönsaker och frukt.

”Fått enorma doser”

Nils-Gunnar Ilbäck, professor i toxikologi vid Livsmedelsverket, säger att mössen i studien fått enorma doser emulgeringsmedel.

– Det är som om en 60 kilo tung vuxen människa dagligen skulle dricka 150 liter yoghurt med emulgeringsmedel i. Det intressanta fyndet är att förändring i bakteriefloran skulle kunna ge en inflammation, säger han.

Charlotte Erlanson-Albertsson anser att vi kan skippa emulgeringsmedel i livsmedel.

– Emulgeringsmedel är helt onödiga tillsatser, säger hon.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Livsmedelsfrågor

Livsmedelsverket

Forskning & vetenskap

Immunförsvar