Terrordåden i Köpenhamn

”Många här tror inte att han gjorde det"

Av: 

Kenan Habul

Sanne Olsson

NYHETER

Boxas, spela dataspel, röka hasch.

Det var vad Omar el-Hussein gillade att göra.

Religiös var han knappast, än mindre terrorist, berättar hans barndomsvänner för Aftonbladet.

– I så fall måste någonting ha gått riktigt snett i fängelset, säger Hassan.

Vem var Omar el-Hussein?

Det sägs att han bodde i Mjølnerparken, ett så kallat "ghetto" i Nørrebro. I flera timmar undersökte polisen en lägenhet där under söndagen. Aftonbladet har talat med flera av grannarna i byggnaden. Ingen säger sig känna till honom.

– Hans familj kan ha bott där för flera år sen, men inte han. De verkar ha bott på flera olika adresser, säger Steffen Jørgenssen, en av ansvariga på fastighetsbolaget till Aftonbladet.

Det sägs att Omar var en lovande thai-boxare. Vi åker till muai thai-klubb i utkanten av Norrebro. En gång i tiden var det en brandstation. Nu upptar mjuka träningsmattor och träningsredskap nästan hela golvytan. En ung man som heter Jesper måttar låga sparkar mot en slagpåse.

– Han tränade här i fem månader för två år sedan. Jag kanske sparrade med honom två gånger, säger han och återgår till att sparka.

En av ledarna ber oss lämna. Snart börjar träningen för de yngsta, barnen blir stressade av alla journalister som kommer dit, förklarar han.

Men den viktigaste frågan är: varför Omar, som är född och uppvuxen i Danmark, mördade två av sina landsmän?

Bekanta: Aldrig trott det om honom

Enligt flera danska medier radikaliserades han under sin tid i fängelse. Han ska ha velat ansluta till terrorsekten IS. Bara tre kvart innan han begick första mordet på lördagen la han ut en video på sin hemsida där han hyllar jihad.

Men flera personer som påstår sig ha känt Omar el-Hussein säger att han knappast var en våldsam jihadist.

Vi träffar några av dem utanför den port på Svanevej 1 i stadsdelen Norrebro där Omar el-Hussein sköts till döds av dansk polis.

Mossab Addassi är en av få som vill berätta öppet om honom.

Han växte upp i Nørrebro och känner den utpekade terroristen från det internetcafé på Nørrebrogade där polisen i lördags grep fyra personer.

Omar verkade mer intresserad av dataspel än religion.

– Jag hade aldrig trott att han skulle kunna göra en sådan sak, säger Mossab Addassi.

Han säger sig vara chockad över att Omar el-Hussein bara två veckor efter att han blivit utsläppt från fängelset lyckades komma över en k-pist. Att han lyckades ta reda på när och var konferensen där Vilks var en talarna skulle äga rum och att han dessutom visste att det hölls en privat fest på synagogan samma kväll är mycket konstigt, tycker Mossab Addassi.

– Det är helt galen grej och jag har svårt att förstå det. Många här tror inte ens att han gjorde det, säger Mossab Addassi.

Själv lade han inte några blommor på platsen där Omar el-Hussein sköts ihjäl. (Senare på måndagskvällen forslades blommorna bort)

– Jag kom bara hit i hopp om att förstå bättre det som har hänt, säger han.

”Han var fortfarande min vän”

En som däremot ville hedra Omar med blommor är en ung man, med tunt skägg och håret kammat bakåt.

– Även om han dödade 20 personer så var han fortfarande min vän, säger mannen.

Han vill inte uppge sitt namn eller ha en bild i tidningen. I likhet med de flesta andra vi talar med säger han att Omar knappast var någon rättrogen muslim. Han ska inte ha fastat under ramadan, inte gått till moskén, inte ens på fredagar, påstår mannen.

Men som kommer en annan barndomsvän som ger delvis en annan bild av hur religiös Omar var.

– Han la av med haschet för något år sedan och han kanske blev mer religiös med tiden i fängelset, men aldrig i livet att han var terrorist, säger han.

Omar behövde hjälp, menar han.

– Om en muslim dödar någon blir han direkt kallad terrorist, men Breivik är psykiskt sjuk, lägger han till.

En ung man som vi kan kalla Hassan stod på andra sidan gatan länge och tittade på alla journalister som desperat letade efter någon som kände Omar. Han viftade bort alla kameror och mikrofoner som sträcktes fram mot honom. Han visste inte ens att Omar hade muckat från fängelset för två veckor sedan.

– Jag lovar er, ingen som känner honom kommer att berätta om Omar öppet. Vad finns att säga? Vi vet ingenting. Vi är lika chockade som alla andra, säger Hassan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordåden i Köpenhamn

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn