Nyheter

Ska ha lejt torped att döda ex-frun

Av: 

Hanna Aler Sjöqvist

NYHETER

Försvaret: ”Ville bara skrämma henne”

Den 26-åriga kvinnan utsattes för en brutal knivskärning i sin hiss och var en hårsmån från döden. Enligt åklagaren har kvinnans ex-man beställt mordet och fått en 24-årig man att attackera henne på bröllopsdagen. Rättegången pågår nu i Södertörns tingsrätt.

Det var den 22 maj förra året som den 26-åriga kvinnan var på väg hem till sin bostad i Bredäng. En ung man tog rygg på henne in genom porten och i hissen attackerade han henne. Han började med att ta upp hennes legitimation och le när han såg att hon var personen han sökte. Sedan högg han henne i magen och i axeln med en kniv.

Hade en överhängande risk att dö

I åtalet framgår att kvinnan hade en överhängande risk att dö till följd av skadorna. Snittet träffade så illa att hennes tarmar föll ut ur magen och hade hon inte snabbt fått hjälp av anhöriga som hörde henne skrika hade hennes liv med stor sannolikhet inte gått att rädda.

”Ingen slumpartad attack”

Polisen vände sig till Brottscentralen med övervakningsfilmer från entrén till hennes bostad i maj då man stod ganska still i utredningen. Redan då misstänkte man att dådet var riktat mot 26-åringen som person.

– Det är ingen slumpartad attack, sa utredaren Magnus Sohlén vid Söderortspolisen. Men man hade inga starka spår att gå vidare med.

Släppte fler filmer

Under hösten släppte polisen ytterligare två filmer och då gav det snabbt resultat. Man kunde identifiera gärningsmannen och en person som spanat och tagit ut pengar på kvinnans kort. Strax därefter kopplades kvinnans 36-årige ex-man till dådet. Han ska enligt åklagaren ha lejt en 24-årig man att döda kvinnan eller skada henne svårt och åtalas för anstiftan till grov misshandel.

– Min tes är att han på något sätt beställt mordet på henne, antingen genom betalning eller med löfte om betalning, säger åklagare Tomas Malmenby.

Kvinnan och mannen gifte sig den 22 maj 2010 och separerade efter två år. På vad som skulle varit den fjärde bröllopsdagen attackerades kvinnan i hissen.

”Ville bara skrämma henne”

Den 24-årige misstänkte torpeden åtalas för mordförsök och den tredje åtalade, en 18-åring som på polisens filmer ska ha försökt ta ut pengar på kvinnans kort efter överfallet, anklagas för medhjälp till grov misshandel. Alla nekar till brotten. 24-åringen erkänner att han varit i hissen med kvinnan men menar att han bara ville skrämma henne. Enligt hans advokat Reine Nelson skadades även gärningsmannen i attacken. Under rättegångens första dag var de två yngre männen märkbart berörda men 36-åringen höll en låg profil och satt tyst och samtalade med sin advokat.

”Mår psykiskt dåligt”

Kvinnan yrkar på 470 000 kronor i skadestånd och hade en lång fysisk rehabilitering. Men hennes målsägandebiträde berättar att hon fortfarande mår väldigt dåligt.

– Hon är så klart rädd, har ångest och svårt att sova. Hon kommer att vara sjukskriven länge till. Nu vill hon främst få svar på varför det här hände, säger Rebecca Lagh.

Rättegången började på tisdagsmorgonen och beräknas hålla på i sex dagar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert: