C- och FP-väljare vill se samarbete med S

avStaffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: Lasse Allard
Annie Lööf.

Centern och Folkpartiet säger nej till ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

Men C- och FP-väljarna tycker att Stefan Löfven i första hand bör vända sig till just deras partier, visar en undersökning från Aftonbladet/Sverige Tycker.

Så fort det stod klart att Alliansen förlorat sin regeringsställning var Centerledaren Annie Lööf tydlig med att hon inte vill hjälpa Stefan Löfven (S) att bilda en ny.

– Nu säger vi till Stefan Löfven: lycka till, du. Nu ska du formera ett regeringsalternativ, sa hon på valnatten.

Jan Björklund (FP) höll med:

– När det kommer till de regeringsbärande delarna, som ekonomin, budgeten – där ser jag inga förutsättningar till samarbete.

Sa nej till V

Att Stefan Löfven under gårdagen sa nej till att regera med Vänsterpartiet – och sträckte ut en särskild hand till C och FP – var inget som fick dem att tänka om.

Deras väljare är dock inte lika tvärsäkra, visar en undersökning från Aftonbladet/Sverige Tycker. Både Centerns och Folkpartiets väljare tycker att Socialdemokraterna i första hand ska söka samarbete med deras partier om Socialdemokraterna inte kan bilda regering på egen hand.

– Bland Centerpartiets egna väljare är det nästan varannan, 48 procent, som tycker att Socialdemokraterna i så fall ska samarbeta med Centern, säger Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker och partner i analysföretaget Inizio.

– Man måste dock komma ihåg att man har fått ange fler än ett alternativ på den här frågan. Observera även att det står ”samarbeta”, det behöver inte betyda att regera ihop.

MP i andra hand

Bland Folkpartiets väljare är siffran ännu­ högre.

– Om vi tittar på Folkpartiet är det 56 procent av folkpartisterna som tycker att sossarna ska samarbeta med just Folkpartiet, och i andra hand Miljöpartiet med 37 procent, säger Karin Nelsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM