Talibanen som sköt Malala gripen

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio talibaner som tros ligga bakom beskjutningen av den pakistanska skolfflickan Malala Yousafzai har gripits, rapporterar AFP.

Uppgiften om att gärningsmännen gripits kommer från den pakistanska armén. De tio talibanerna greps i under en pågående operation som både militären och polisen genomför mot Tehreek-e-Taliban Pakistan, TTP, och andra extremistgrupper, rapporterar AFP.

– Gruppen som var inblandad i attacken mot Malala Yousafzai har gripits, säger generalmajoren Asim Bajwa vid en presskonferens.

Gruppen var en del av TTp och deras ledare Maulana Fazlullah var den som beslutade att Malala Yousafzai skulle mördas, raporterar AFP.

Talade i FN

Skolflickan Malala Yousafzai, som stod upp för kvinnors och flickors rätt i Pakistan, sköts i huvudet av en taliban i oktober 2012.

Skottlossningen skedde efter att hennes skolbuss attackerats av beväpnade talibaner. En annan flicka dog vid attacken.

Malala Yousafzai fördes till Storbritannien där hon vårdades och rehabiliterades. Attacken gjorde henne världskänd och efter att hon återhämtat sig fortsatte hon sin kamp. Hon har bland annat talat om kvinnor och flickors rätt till utbildning inför FN:s generalförsamling.

Texten uppdateras

Publicerad: