Nyheter

Kravet efter succén: ”En ministerpost”

Av: 

Mattias Sandberg

NYHETER

Feministiskt initiativ gjorde ett succéval.

Nu tycker partiets toppnamn Soraya Post att de har mandat att kräva en ministerpost i en rödgrön regering.

– Ja, det tycker jag absolut. För det här är ju bara starten på en folkrörelse som kommer driva på ännu kraftigare fram till september, säger hon till Aftonbladet sent i natt.

Redan när SVT:s valundersökning presenterades klockan 21.00 i går började festen på Feministiskt initiativs valvaka på Södermalm i Stockholm.

Den första prognosen pekade på 7,0 procent - och de cirka 300 personer som var på plats förenades i ett öronbedövande jubel.

– Ibland hittar man inte rätt ord. Ibland finns inte rätt ord, sa partiets toppkandidat Soraya Post från scenen.

När den slutgiltiga siffran på 5,3 procent kom vid 23-tiden grät flera personer i publiken.

– Känslorna är så många. Någonstans känner jag en upprättelse, för mitt folk och som kvinna. Folket har visat att de tycker om vår feministiska politik. Att den inte är exkluderande, säger Soraya Post.

Strax efter midnatt återvände hon och Gudrun Schyman till Fi:s valvaka – efter ett kort besök hos SVT – och de båda politikerna togs emot som hjältar.

– Nu är vi snart uppe i 15 000 medlemmar. Då är vi lika stora som partier som har funnits i 100 år. Det säger något om kraften i oss människor. Vi är nästan oövervinnliga. Vi har avslutat en valrörelse men påbörjat en folkrörelse. Det ska inte sluta i dag, sa Schyman från scenen och fick långa ovationer.

Schyman som minister

Efteråt avslöjade Soraya Post att hon nu vill se sin partikollega som minister i en rödgrön regering.

– Jag skulle vilja se Gudrun Schyman som minister på en viktig, viktig ministerpost. Där hon får utrymme för hela det breda spektrat som vår politik innebär. 

Har ni mandat att kräva det med den här framgången i ryggen?

– Ja, det tycker jag absolut. För det här är ju bara starten på en folkrörelse som kommer driva på ännu kraftigare fram till september. Så absolut, en ministerpost!

Schyman ville inte säga något om Fi kommer kräva en ministerpost. 

– Vi har ingen aning om hur valresultatet kommer att se ut. Vi vet inte vad det finns för partier kvar över huvud taget. Det är säkert flera som ramlar ur. Så hur en kommande regering ska ut det har vi ingen som helst aning om.

Nu vill hon i stället ”ta ett steg i taget” fram till valet i höst. 

– Vi siktar på att komma in i riksdagen. Om vi kommer att få mest utdelning när gäller vår politik genom att vara i opposition eller om vi ska sitta i en regering, det är alldeles för tidigt att diskutera.

Men du utesluter inte en ministerpost?

– Jag utesluter ingenting.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: