Mona Sahlin pratar rasism

avPär Karlsson

Förre S-ledaren gör ett oväntat besök på Miljöpartiets valfestival

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
”Ett viktigt parti” I dag besöker den förre S-ledaren Mona Sahlin MP:s valfestival för att tala om rasism. ”De är och förblir ett viktigt parti i kampen mot rasismen. Jag är stolt över att få komma dit”, säger hon.

Hon har verkat inom socialdemokratin under nästan hela sitt liv.

Men när den förra S-ledaren Mona Sahlin i dag beger sig till Göteborg är det för Miljö­partiets valfestival.

– De är och förblir ett viktigt parti i kampen mot rasismen. Jag är stolt över att få komma dit, säger hon.

Miljöpartiet håller i helgen kongress i Göteborg. Efter succén i EU-valet ska ombuden nu fatta flera viktiga beslut inför framtiden, spika ett valmanifest och bestämma vilken politik de ska gå till val på.

MP smygstartar

Dessutom ska de gröna presentera vilka reformer de vill se under nästa mandatperiod, då de hoppas sitta i en regering tillsammans med S.

Men redan i dag smygstartar partiets samling med en valfestival.

Och partiet får besök från ett oväntat håll.

”Har stor kunskap”

Den förra S-ledaren Mona Sahlin sitter med i en panel under ett seminarium där Miljöpartiets samarbete med regeringen inom migrationspolitiken ska utvärderas.

– Det är självklart att bjuda in henne eftersom hon har stor kunskap om frågorna. Hon är en person som arbetat mycket med antirasism och följer utvecklingen i stort. Hon kan bidra med viktiga perspektiv, säger MP:s migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Mona Sahlin ledde S under 2007-2011 innan hon tvingades avgå efter katastrofvalet 2010. Inom delar av MP menar man dock att de frågor Sahlin då prioriterade nu är högaktuella.

– Vi konstaterar att de frågor hon drev hårdast då - miljö, sexuella rättigheter, migration och feminism - i dag ligger högt på den politiska dagordningen, säger en källa.

Hon ser med glädje på att Sahlin, som sitter i styrelsen för den antirasistiska stiftelsen Expo, dyker upp när de gröna samlas.

”Är och förblir sosse”

Mona Sahlin själv säger att hon är stolt över att åka till Göteborg.

– Att diskutera flyktingpolitik och arbetet mot rasism, det är verkligen viktigt att göra i alla demokratiska partier. Och jag är glad att MP vill fortsätta arbeta hårt i de frågorna och att de vill lyssna på mig.

Hon menar att de gröna är och förblir ett viktigt parti i kampen mot rasismen, men att det för hennes del inte är tal om något partibyte.

– Nej, jag är och förblir sosse.

Stridsfrågorna

■ ■ Miljöpartiets kongress arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg och pågår lördag-söndag. Men redan i dag samlas ombuden för en valfestival.

■ ■ Det väntas hetta till i följande frågor när ombuden ska bestämma vilken politik partiet ska gå till val på.

1. Ungdomsförbundet Grön Ungdom kräver att partiet vässar sin feministiska politik och att frågan ska få ett helt eget avsnitt i valmanifestet, och därmed få lika mycket plats som de tre prioriterade frågorna jobb, klimat och skola.

2. Grön Ungdom kräver också att Miljöpartiet omgående ska driva att Sverige helt ska sluta exportera vapen. Moderpartiet vill i dag att Sverige ska sluta exportera vapen till diktaturer, men vill fasa ut all export på ”längre sikt”.

3. Det förväntas även bli tuffa diskussioner om arbetstidsförkortningen. I dag står MP för att så många som möjligt i Sverige ska få möjlighet att få gå ner i arbetstid genom lagar och avtal.

4. På den förra MP-kongressen kördes partiledningen över av ombuden som sa nej till vinster i välfärden. Även denna gång förväntas de markera i frågan.

ARTIKELN HANDLAR OM