Efter FI:s framgångar: Grön Ungdom kräver mer feminism från MP

avPär Karlsson

NYHETER

Miljöpartiet seglade upp som ett av EU-valets stora vinnare - men alla i partiet är inte nöjda.

Inför helgens MP-kongress kräver nu Grön Ungdom att partiet flyttar fram positionerna i den feministiska politiken.

– Vi måste profilera oss mer i frågan, annars kommer en del väljare att välja bort oss, säger Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom.

På lördag inleder Miljöpartiet sin kongress på Svenska Mässan i Göteborg. Men redan i morgon tjuvstartar man med en valfestival, som kan liknas vid de kommun- och landstingsdagar som partierna håller på återkommande basis.

Efter succén i EU-valet i söndags, där Miljöpartiet gick kraftigt framåt och med 15,3 procent av rösterna blev näst största parti, seglar man på en framgångsvåg.

Inte alla är nöjda

På helgens kongress ligger fokus på riksdagsvalet den 14 september. Partiet ska bland annat besluta om hur det viktiga valmanifestet ska se ut. Och trots framgången i EU-valet så är inte alla nöjda med partiets prioriteringar. Nu går ungdomsförbundet Grön Ungdom ut och kräver att Miljöpartiet flyttar fram sina positioner i den feministiska politiken. Man inte nöjda med att partistyrelsen lägger allra mest krut enbart på klimat, skola och jobb i valmanifestet. Grön Ungdom kommer på kongressen att kämpa för att feminismen blir ett helt eget avsnitt i manifestet och att det förlängs med flera nya konkreta politiska förslag.

– Feminismen har länge varit en ganska död politisk fråga. Men nu märker jag varje gång jag är ute att det här är frågor som folk bryr sig om, det är väldig roligt. Det visade sig också i EU-valet att alla de partier som säger att de är feminister gick framåt. Det gällde både oss och Feministisk Initiativ, säger språkröret Magda Rasmusson.

”MP måste skärpa sig”

Några av de förslag som Grön Ungdom vill se i valmanifestet handlar om mer politik för transpersoner, satsningar på psykisk ohälsa bland unga tjejer och arbetsmiljöförbättringar i kvinnodominerande yrken

Magda Rasmusson menar att MP nu måste skärpa sig och prioritera feminismen högre nu när man ser att det blåser en "feministisk vind".

– Miljöpartiet har ofta gått före med många viktiga förslag på området, både samtyckeskrav och en mer individualiserad föräldraförsäkring. Dessutom har MP haft många kvinnor på toppositioner och är ett starkt feministiskt parti. Men vi har inte prioriterat det utåt.

Om inte partiet lyfter frågan mer är Grön Ungdom rädda att väljare som prioriterar frågan högt kommer att välja bort Miljöpartiet i höstens val.

– Jag menar att MP har en väldigt bra feministisk politik .Men vi måste givetvis profilera oss i den frågan, annars kommer vissa välja bort oss på grund av det.

Ett av de partier som slåss om de feministiska rösterna är Femintisikt Initiaitiv med Gudrun Schyman i spetsen.

– De har visat att de kommer prioritera den här frågan väldigt högt. Som ett feministiskt parti som MP är måste vi också göra det, säger Magda Rasmusson.

”De har redan påverkat”

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner välkomnar att Grön Ungdom trycker på i frågan.

– De har ju redan, i tidigare behandlingar av valmanifestet, lagt feministiska förslag som kommit in. Så de har redan påverkat och gjort manifestet mer fokuserat på jämställdhet och feminism.

Han motiverar partistyrelsens förslag till valmanifest så här:

– Vi har ju tre prioriterade frågor i valmanifestet inför riksdagsvalrörelen. Det är klimat, skola och jobb. Dessa har vi låtit få mer utrymme i valmanifestet eftersom de ska bli tydligt för väljarna att det är på dessa områden vi har flest förslag som vi kommer prioritera mest när vi sitter i en regering. Sedan får vi se om kongressen väljer att utöka manifestet på något sätt nu i helgen.

Valmanifestet spikas av kongressen på lördag eftermiddag eller söndag förmiddag.

ARTIKELN HANDLAR OM