FN varnar för ny massaker

1 av 5 | Foto: IS har genomfört våldsamma attacker som fått världen att reagera starkt.
NYHETER

Kidnappningar, slaveri, våldtäkter och skoningslösa massakrer av civila.

I en ny rapport fördömer FN terrorsekten IS handlingar som "horribla övergrepp" och "brott mot mänskligheten".

Nu befaras en massaker av 20 000 personer i staden Amirli.

I en ny FN-rapport bekräftas många rykten om terrorsekten IS framfart i norra Irak. Hundratals yazidier i Nineveprovinsen uppges ha dödats och upptill 2 500 kidnappats sedan augusti. De män som vägrat konvertera har avrättats medan kvinnor och barn tagits som slavar eller sålts, enligt rapporten. Flera av övergreppen benämns som brott mot mänskligheten.

– Allvarliga och horribla övergrepp sker dagligen av IS. Män och kvinnor attackeras systematiskt på grund av sin etniska, religiösa tillhörigheter och det sker en skoningslös etnisk och religiös rensning av områden de kontrollerar. Det är förbrytelser som kan klassas som brott mot mänskligheten, säger FN:s människorättskommissarie Navi Pillay i rapporten.

Oro för massaker

Nu ökar oron för en "förestående massaker" i den belägrade staden Amirli i norra Irak. Minst 13 000 turkmener, varav 10 000 kvinnor och barn sitter fast i staden sedan den 15 juni. I rapporten beskrivs hur befolkningen lever under hemska levnadsförhållanden, utan tillgång till vatten eller mat. Alla vägar in i staden är avspärrade.

– Situationen för Amirli-befolkningen är desperat och kräver omedelbar handling for att undgå en massaker av deras folk, sa chefen för FN:s delegation i Irak, Nickolay Mladenov, i helgen.

Sedan belägringen startade har 50 personer dött. Bland de döda finns barn som dött av uttorkning och sjukdomar, enligt uppgifter till BBC.

670 fångar avrättades

Rapporten bekräftar också hur 670 fångar på Badoush-fängelset i Mosul avrättades i juni. Fångarna fördes bort i lastbilar, radades upp på fyra rader och tvingades gå ner på knä innan de sköts till döds, enligt rapporten.

– Sådana kallblodiga och systematiska mord av civila kan klassas som krigsbrott och brott mot mänskligheten, säger Navi Pillay.

Samtidigt rapporteras om våldsamheter i andra delar av Irak. Enligt irakiska myndigheter har 43 personer dödats i en serie attacker mot handelsområden utanför Bagdad, rapporterar AP.

Den dödligaste attacken utfördes av en självmordsbombare utanför en moské i östra delar av Bagdad, där 15 personer dog och 32 skadades. Attacken följdes av flera bilbomber i flera städer i området. I Hillah dödades 11 civila när två bilar sprängdes.

Senare på måndagskvällen dödades ytterligare 15 i två nya bilbombsattacker i Bagdad.