Nyheter

Reinfeldt öppnar för ny terrorlagstiftning

Av: 

Björn Barr

Alliansens ledare.
Alliansens ledare.

NYHETER

Ett 80-tal svenskar har anslutit till Islamiska staten och andra jihadistgrupper i Irak och Syrien.

Nu öppnar statsminister Fredrik Reinfeldt för att skärpa terrorlagstiftningen.

– Jag är beredd att titta på lagstiftningen, säger han i en intervju med P1 Morgon.

Enligt Säkerhetspolisen har minst 80 svenskar rest till Syrien och Irak för att ansluta till IS – Islamiska staten – och andra jihadistgrupper. Antalet befaras dessutom öka, enligt Säpo:s presschef Sirpa Franzén.

– Resandet är inte under avtagande. Det är möjligt att det tar förnyad fart, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

I en intervju i P1 Morgon i dag säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han vill se om man kan skärpa straffen för personer som reser utomlands och strider tillsammans med terrorstämplade grupper.

– Det är absolut väldigt allvarligt att människor i Sverige åker till andra länder och griper till vapen. Dels för att det inte är bra överhuvud taget att delta i krig, men också för att det är en väldigt farlig situation när man kommer hem att försöka följa hur de människorna resonerar och ser på samhället, säger han i intervjun med P1 Morgon.

Folkpartiet vill också skärpa lagen

Uttalandet från statsministern får stöd från flera håll. Sedan tidigare har Folkpartiet krävt en skärpt terrorlagstiftning på Svenska Dagbladets debattsida:

"Folkpartiet anser att det är hög tid att förändra den svenska terroristlagstiftningen så att det blir brottsligt att delta i terrorismträning utomlands. (...) Vi vill också öppna för möjligheten att kriminalisera eget förberedande av resor i syfte att delta i strid utomlands för terroriststämplade organisationer i enlighet med den lista som EU eller FN har beslutat.", skriver partiledaren Jan Björklund och demokratiministern Birgitta Ohlsson i debattartikeln.

Även Norge och Storbritannien undersöker möjligheterna att skärpa lagstiftningen.

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: