Här luras den gamla kvinnan på pengar

NYHETER

Ökände bedragaren åtalad igen

1 av 2

Här lurar en ökänd bedragare en 81-årig dam på pengar.

Genom att låtsas vara en granne som behövde hjälp misstänks han ha lurat flera äldre i Malmö på pengar.

– De frågade om de fick följa med hem och dricka lite vatten, säger den lurade 81-åringen i förhör.

En ökänd bedragare misstänks återigen för ett flertal brott mot handikappade och äldre. Det var den 10 juli som 44-åringen inledde årets bedrägeriturné i Malmö tillsammans med en 27-årig kvinna.

44-åringen är välkänd av polisen och dömd för liknande brott tidigare, senast 2011 då han dömdes till 1,5 års fängelse för 10 fall av grov stöld och bedrägeri.

”Uppträdde mycket vänligt”

Mannens första offer i sommar blev en 93-årig kvinna. Hon blev bestulen på sammanlagt 1 500 kronor. Kvinnan berättar i polisförhör att hon kom i kontakt med 44-åringen när han och en yngre kvinna ringde på hennes dörr.

Mannen och kvinnan sa att han var kvinnans granne och frågade om hon inte kände igen honom. Enligt polisens förundersökning använde han 93-åringens förnamn och betedde sig som om de var gamla vänner.

– De uppträdde mycket vänligt, säger 93-åringen i polisförhör.

Hon bjöd på kaffe och lånade ut 1 200 kronor till mannen så att han skulle kunna hämta sin bil som stod på verkstad. Efter att ”paret” lämnat upptäckte hon också att plånboken var borta.

Fångades på övervakningsfilm

11 dagar senare var det dags igen. Denna gång lurade 44-åringen och hans 27-åriga kvinnliga kumpan en 81-årig kvinna på 2 000 kronor. Den äldre kvinnan stod utanför sin port när mannen kom fram till henne.

– De frågade om de fick följa med hem och dricka lite vatten, säger 81-åringen i förhör.

Efter det ska den äldre kvinnan, som är en aning dement, lurats att ta ut 2 000 kronor från en bankomat för att låna ut till bedragaren.

På film från bankomatens övervakningskamera syns hur 44-åringen vid två tillfällen tar emot sedlar från 81-åringen. I bakgrunden skymtar den 27-åriga kvinnan som håller vakt.

Nekar till brott

Några veckor senare fortsatte mannens bedrägeriturné - det var den 18 juli som en 73-årig man och hans sambo lurades på 2 500 kronor. Bedragaren sa att han blivit bestulen på sin plånbok och sa återigen att han behövde låna lite pengar för att kunna hämta ut sin bil från verkstaden.

Mannen fick låna pengarna och precis som vid föregående tillfälle stal han 500 kronor ur en plånbok i 73-åringens bostad.

44-åringen och den 27-åriga kvinnan nekar båda till brott. Båda två uppger att de inte minns något från tillfällena, bland annat på grund av missbruk.

Åklagarens bevisning är emellertid omfattande. De lurade pensionärerna har kunnat peka ut mannen och kvinnan i fotokonfrontationer. Utöver det har såväl 44-åringen som hans kvinnliga kumpan fastnat på filmen från bankomaten där den 81-åriga kvinnan tar ut pengar.