”Inget konkret om uppklarade brott”

NYHETER

S-kritik mot Alliansens utspel

Morgan Johansson (S).

Alliansens förslag på kriminalpolitiska åtgärder får kritik av Socialdemokraterna.

Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, saknar konkreta förslag om hur polisen ska klara upp brott.

– Det spelar ingen roll hur höga straff du har om du inte fångar bovar, säger han.

Under torsdagsmorgonen presenterade de fyra partiledarna i Alliansen sina förslag på förändrad kriminalpolitik. Allra tydligast var förslaget om att skärpa straffen för grova våldsbrott och sexualbrott.

Men för Socialdemokraterna räcker inte förslagen.

– Det anmärkningsvärda är ju att det inte finns ett ord i deras utspel om hur man ska få upp andelen uppklarade brott, alltså hur antalet brott som anmäls faktiskt ska leda till åtal och fällande dom. De hade inga konkreta förslag om detta alls, säger Morgan Johansson.

”Öka upptäcktsrisken”

Med hänvisning till Brottsförebyggande rådets statistik säger han att bara 15 procent av brotten under 2013 klarades upp, genom att man kunde knyta och fälla en gärningsman till brottet.

– Det är den sämsta siffran på tio år. När Reinfeldt och Beatrice Ask tog över 2006 var den siffran på 18 procent. Under den tiden har rättsväsendet fått både mer pengar och poliser, men ändå inte en ökad uppklarningsdel.

Satsningarna borde läggas på högskoleutbildning för poliser och fler civilanställda i polishusen istället, anser Johansson.

– Man ska veta att vill man avskräcka från brott, då är det mycket mer effektivt att öka upptäcktsrisken för brottslighet än att skärpa straffen.

”Har gjort gamla S-förslag till sina egna”

Han kritiserar också alliansledarna för att ha gjort gamla S-förslag till sina egna.

– Det de skriver om sexualbrotten, och utredningen de vill initiera, det tvingade riksdagen dem till redan i våras. Det var S som tog initiativ till den i riksdagen och vi fick majoriteten med oss. Moderaterna var emot. Samma sak med brottsrubriceringen de föreslår, om synnerligen grov våldtäkt. Det har vi föreslagit i åratal, men de borgerliga har röstat emot det år efter år.