'Våldsamma dataspel trubbar av barn mot våld'

Foto: Magnus Liam Karlsson
Våldsspel gör oss våldsamma Det menar stressforskaren Malena Ivarrson.

avErik Melin

NYHETER

Barn som ofta spelar våldsamma dataspel blir avtrubbade.

Det menar stressforskaren Malena Ivarsson, som undersökt hur spelen påverkar kroppen.

– Spelar du våldsamma spel blir du våldsammare oavsett om du är våldsam från början, på samma sätt som att du blir mer romantisk när du sett en romantisk film, säger hon till tidningen Metro.

Många tidigare studier kring våldsspel har tittat på vuxna försökspersoner. Malena Ivarsson har i sin studie undersökt hur tonårskillar påverkas av att spela våldsamma dataspel. Resultatet presenteras i en avhandling som lagts fram vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Bland de som är vana vid att spela de våldsamma spelen så aktiverades inte kroppens stressystem när de spelade det blodiga spelet ”Manhunt”. Hos dem som inte var vana att spelet aktiverades systemet i högre grad.

– Detta kan tolkas som att det sker en fysiologisk avtrubbning hos de som ofta spela våldsamma spel, säger Malena Ivarsson till Metro.

De som var vana vid spelen fick heller ingen påverkan på nattsömnen, vilket de ovana fick.

Studien får kritik

Den nya studien får dock kritik. Per Strömbäck är talesperson för Dataspelsbranschen och han menar att studier ofta inte lyckas göra en koppling mellan våldsamma dataspel och våld i verkligheten. Han menar dock att om slutsatsen är att barn inte ska spela spel med artonårsgräns, så är det en viktig sådan. Spel är inte leksaker, säger han.

Själva ordet avtrubbning tycker han är värdeladdat och menar att det lika gärna kan handla om att man vänjer sig vid ett spel. Kopplingen mellan sömnstörningar och spelvåld är han också kritisk till.

– Det kan lika gärna handla om högt tempo och att samma effekt skulle uppnås av till exempel ett racingspel. Det kan vi inte veta för det finns inte tillräckligt med underlag, säger Per Strömbäck till Metro.

'Som med romantisk film'

Statens Medieråd har sammanfattat 106 studier på ämnet och kom fram till att det inte går att säga att våldsamma spel gör spelaren våldsam.

Malena Ivarsson menar dock att det finns en koppling.

– Spelar du våldsamma spel blir du våldsammare oavsett om du är våldsam från början, på samma sätt som att du blir mer romantisk när du sett en romantisk film, säger hon till Metro.

Om det leder till våldshandlingar i verkligheten är svårt att mäta menar hon och säger att verbala påhopp och näthat också kan räknas som aggression.