LO-ordförande: "Det kan bli en blåbrun sörja efter valet"

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg
Karl-Petter Thorwaldsson

Om Sverigedemokraterna går starkt framåt i valet kan det bli svårt för både Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) att bilda en slagkraftig regering.

Nu kräver LO svar av statsministern om vad han tänker göra om det blir ett osäkert läge.

– Jag tror inte de svenska väljarna är medvetna om att vi är på väg att få en blåbrun sörja efter valet, säger ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

I dag presenterade LO rapporten "Hur många har erfarenhet av arbetslöshet" där man pekade på att knappt 25 procent har varit arbetslösa någon gång de senaste fem åren. I samband med det passade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på att ge sin syn på det osäkra läget inför riksdagsvalet den 14 september.

I flera opinonsmätningar leder den rödgröna oppositionen stort, men inte så stort att man skulle få egen majoritet i riksdagen. Enligt Thorwaldsson skulle det bli svårt för Stefan Löfven att bilda en regering med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i ett sådant läge.

– Jag är rädd för att vi efter valet får en oklar parlamentarisk situation där de borgerliga partierna är mindre än de rödgröna men ändå får majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna. Det gör att Sverige i praktiken blir omöjligt att regera för Löfven eftersom SD i åtta av tio fall röstar på de borgerliga partierna. Jag tror inte de svenska väljarna är medvetna om att vi är på väg att få en blåbrun sörja efter valet, säger han.

Kräver svar av Reinfeldt

I morgon håller statsminister Fredrik Reinfeldt sitt sommartal på Norrmalmstorg i Stockholm. Nu kräver LO svar av honom.

– Stefan Löfven har tvingats svara på regeringsfrågan hundratals gånger, hur han skulle hantera ett kaotiskt läge. Nu är det dags för Reinfeldt att svara på samma fråga: vad gör han om vi har en blåbrun sörja efter valet, hur tänker han göra så att vi kan regera Sverige utan att vara beroende av Sverigedemokraterna, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Reinfeldt har tidigare varit tydlig och sagt att han tänker släppa fram en rödgrön regering om de blir största block. Men enligt LO-ordföranden är det bara en lek med ord.

– I samma ögonblick som första gemensamma motionen läggs i Sveriges riksdag av de fyra borgerliga partierna och får stöd av SD så vinner det förslaget, även om Stefan Löfven är statsminister. Då kommer Sverige hamna i ett läge med ständiga regeringskriser. Det är verkligen inte det Sverige behöver, vi behöver kunna regera Sverige med fokus på full sysselsättning och få bättre resurser till vård, skola och omsorg.

Gillar Löfvens besked

Stefan Löfven har under en lång tid fått hård kritik för att han inte har presenterat ett tydligt regeringsalternativ. Han har sagt att S går till val själva och att man ser MP som en naturlig samarbetspartner. S-ledaren har även öppnat upp för samarbete över blockgränsen med FP och C, något de båda allianspartierna avvisat bestämt.

Thorwaldsson tycker Löfvens besked varit bra.

– Han har sagt väldigt öppet att han inte stänger några dörrar som regeringsbildare och att det kan behöva göras överenskommelser över blockgränserna. Det tycker jag inte att någon av de borgerliga partierna har svarat på. Är det verkligen så att FP och C tycker det är bättre att Sverige kastas ut i kaos än att de är beredda att ta ansvar för Sverige, då är det också viktigt för väljarna att veta innan valet.

Statsministern har ofta hyllats för sin hårda kritik av SD, en av dem som gjort det är den tidigare S-ledaren Mona Sahlin. Men det ger Thorwaldsson inte mycket för.

– Om läget uppstår att Alliansen får en majoritet i Riksdagen tillsammans med SD har jag svårt att se att han avstår från att regera. Det är en stor risk att vi får ett sådant läge efter valet.

"Tagit ut segern i förskott"

Socialdemokraterna haltar rejält i opinionen och ligger långt under sitt mål om att nå 35 procent i valet. Enligt Thorwaldsson beror det på att många redan tagit ut en seger för Löfven i förskott.

– Det här här skett lite i skymundan. I tidningarna har det beskrivits som att det är ett jättegap mellan blocken. I själva verket är det mer jämnt än någon valrörelse jag kan komma ihåg.

Publicerad: