Han står på tur för att dö

Foto: Mannen som visas upp här tros vara Steven Sotloff, som hotas till livet av bödeln.
NYHETER

Den kidnappade frilansjournalisten Steven Sotloff hålls fram i slutet av propagandafilmen som sägs bevisa att IS dödat journalistkollegan James Foley.

Nu vädjar Foleys mor om Sotloffs frihet.

”Vi ber kidnapparna att skona återstående gisslan. Precis som Jim är de oskyldiga”, skriver Diane Foley på Facebook.

Steven Joel Sotloff försvann i augusti 2013 nära den syriska staden Aleppo. Han är frilansjournalist och har rapporterat från Syrien bland annat för tidningen Time. Sotloff tros ha hållits fången på samma plats som sin landsman, amerikanske frilansjournalisten James Foley, som Islamiska staten, IS, igår hävdade att man dödat.

Nästa hot

En brutal propagandafilm släpptes där Foley får halsen avskuren efter att ha visats upp i orange fångdräkt, och tvingats upprepa terrorgruppens budskap. Efter avrättningen kommer nästa hot från en svartklädd man med brittisk accent:

– Livet för den här amerikanske medborgaren hänger på ditt nästa beslut, Obama, säger den svartklädde bödeln.

Mannen som då visas upp i videon står på knä och är klädd i orange fångdräkt. Det tros vara Steven Sotloff.

FBI sa under onsdagsmorgonen att man tror att filmklippet är äkta, rapporterar Global Post, Foleys tidigare arbetsplats. 

Anonyma amerikanska tjänstemän har också tidigare uppgett för nyhetsbyrån AP att videon troligtvis är autentisk, och att det är James Foley som mördats.

Terrorgruppen IS säger sig ha släppt filmen och genomfört avrättningen av Foley som hämnd för USA:s luftattacker i Irak som inleddes den åttonde augusti, efter att IS vunnit ny mark i flera irakiska städer.

Vädjar till IS

James Foleys mor har vädjat till IS att skona Sotloff, samtidigt som hon hyllar sin son James, kallad Jim.

”Vi har aldrig varit mer stolta över vår son Jim. Han gav sitt liv åt att försöka visa det syriska folkets lidande för världen. Vi uppmanar kidnapparna att skona livet på den andra gisslan”, skriver hon i ett öppet brev på den Facebooksida som skapades när James Foley försvann i Syrien för två år sedan.

Sotloffs försvinnande för ett år sedan gick relativt obemärkt förbi eftersom familjen fick rådet att inte väcka för mycket uppmärksamhet kring händelsen, uppger utrikeschefen på ABC News, Jon Williams, på sin Twitter. Uppgifter gjorde gällande att Sotloff fanns som gisslan någonstans kring Raqqa i Syrien, som är regionhuvudstad i IS nyutropade kalifat.

Bodde i Jemen

Det sista spåret från Sotloff är det egna Twitterkontot där han skrev dagen innan han tros ha kidnappats, den 3 augusti 2013, om sitt favoritbasketlag Miami heat från Florida, där Sotloff också vuxit upp.

”Steve Sotloff bodde i Jemen i flera år, han pratade bra arabiska, och älskade den muslimska världen...och för det hotas han nu med halshuggning”, skrev Sotloffs vän Anne Marloe efter att den makabra videon börjat spridas på sociala medier i går, enligt Daily Mail.

USA:s president Barack Obama väntas hålla tal under onsdagen om händelsen. AP rapporterar att den inspelade avrättningen är den första som IS visar att man har utfört på en amerikansk medborgare sedan det syriska inbördeskriget bröt ut i mars 2011.