Valåret 2014

Så vill Erlandsson stoppa matsvinn

avJosefin Westin

Foto: TT
Landsbygdsminister Eskil ­Erlandsson (C).

Eskil Erlandsson (C) tar upp kampen mot matsvinnet.

Med matlåda – och en kallelse till nationellt möte med livsmedelsbranschen:

– Det är många som måste bidra i det här sammanhanget,säger han.

Likt i EU-valet lyfter Centerpartiet matfrågorna även i riksdagsvalet. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) går i täten med att stoppa matsvinnet.

Varje år slängs 1 miljon ton matavfall i Sverige. Det motsvarar ungefär 25 kilo fullt ätbar mat per person.

Han har sedan tidigare propagerat för att stoppa kravet på bäst före-datum från EU för vissa torrvaror som pasta, kaffe och te:

– För väldigt många innebär den "kan ej ätas efter".

”Använd näsan i stället”

För Aftonbladet berättar han nu på Studentpalatset i Stockholm om att partiet föreslår fler satsningar för att minska matsvinnet.

– Matsvinnet är enormt och det är ett bekymmer för miljön, samhället och privata hushållsekonomin. En femte del av det vi köper äts inte utan blir ett miljöproblem, säger Erlandsson.

Bäst före-märkningen ska ändras till "minst hållbar till".

– Den upplysningen ska vara sådan att vi inte väljer bort det som ändå är användbart och det gör de flesta när det står bäst-före.

I stället kan var och en kontrollera maten:

– Använd näsan, sinnena. Vi har glömt det i vårt samhälle.

Erlandsson tar även initiativ till att kalla till en nationell samling med alla olika aktörer i livsmedelsbranschen.

– Det är många som måste bidra i det här sammanhanget. Kanske kan man sänka priset på det som håller på att gå ut och skrynklig frukt.

Hyllar matlådan – med lådan

Erlandsson har tillsammans med Centerstudenters ordförande Hannes Hervieu även tagit fram en kampanj som hyllar matlådan.

Dagen till ära har de därför med sig varsin – matlåda. Erlandsson har fläskpannkaka med småländska rårörda lingon, ekologisk mjölk och ett äpple från grannens äppelträd medan studenten och riksdagskandidaten Hervieu har spagetti och köttfärssås.

För landsbygdsministern är det dock ett undantag:

– Jag tar med mig matlåda en gång varannan vecka. Jag är väldigt mycket på resande fot och då äter man i den staden eller byn som man är i. Sedan har vi lunchberedning, som det heter i regeringen, och den går ut på att vi äter tillsammans och sammanträder, diskuterar.

Hervieu har med sig matlåda desto oftare likt många andra studenter.

Dela ut matlådor till studenter

Inför skolstarten 1 september ska Centerstudenter dela ut 5000 matlådor över hela Sverige. Partiet ska även ha en nationell kampanj där det ska få med alla kretsar och kommundistrikt att prata om matsvinn.

– Om man tar klimathotet på allvar måste man även ta matsvinnet på allvar. Det är en viktig fråga för oss som är ett tydligt grönt parti, säger Hervieu.

En av studenterna, som står efter politikerna i kön till mikrovågsugnarna på Studentpalatset, är ekonomistudenten Olivia Jakesch, 23, som alltid har medhavd mat.

Hon välkomnar Centerpartiets förslag.

– Jag är väldigt noga med vad jag stoppar i mig. Jag köper inte mat ute på stan för att jag litar inte på vad de stoppar i det, säger hon och fortsätter:

– Alla rester blir alltid matlådor. Jag försöker att inte slänga mat utan lägger alltid i det i en stor gryta.

ARTIKELN HANDLAR OM