Åre

Tillverkade betalkort och levde lyxliv i Åre

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Champagne för 15 000 kronor, dubbla hotellrum och drinkbord på flera krogar i Åre.

På en vecka brände två unga män 118 000 kronor men betalade inte en spänn.

– Allt flöt bara på, säger en kvinnlig före detta Big Brother-deltagare som umgicks med de nu misstänkta bedragarna.

Det var i början av året som de två 23-åringarna från Stockholm checkade in på två olika hotell i Åre. Med enkla medel lyckades de lura personal på såväl hotellen som på flera krogar på skidorten. Männen hade nämligen inga pengar med sig men flera plastkort och en stansningsmaskin med vilka de, enligt åklagaren, kunde genomföra sitt bedrägeri.

”Den dyraste champagnen”

Männen levde lyxliv under en vecka. Ett av de många restaurangbesöken slutade med en nota på omkring 17 000 kronor. Ett annat besök var ännu lyxigare:

– De kom in och köpte den dyraste champagnen vi har och handlade för ungefär 15 000 kronor, berättar en person anställd på en Årekrog för polisen.

23-åringarna bjöd också in flera kvinnor, bland annat en 25-åring som tidigare medverkat i dokusåpan Big Brother.

Ingen av kvinnorna som umgicks med männen är misstänkta för något brott men de har alla förhörts av polisen i utredningen.

– Jag vet inte vem som betalade boendet men allt var klart när vi kom upp, säger Big Brother-kvinnan i polisförhör.

– Allt flöt bara på.

Två andra kvinnor var med en av 23-åringen på en efterfest på hans hotellrum till klockan åtta på morgonen. De uppger i förhör att ”ingenting verkade misstänkt”.

Präglade presentkort

I polisens förundersökning finns kvitton från krogarna Bygget, Tott och Verandan. På ställena har de haft drinkbord och betalat för sig själva och de inbjudna kvinnorna.

Ju längre tiden gick desto mer väcktes misstankarna mot de bägge 23-åringarna. Polisen kopplades till slut in efter att de smitit från en hotellnota.

Bedrägerihärvan kunde efter gripandet snabbt nystas upp. Enligt åtalet har männen kommit över blanka plastkort från MasterCard, avsedda att användas som påfyllningsbara presentkort.

På korten, som går att köpa i vanliga affärer, har männen sedan präglat in kortnummer, giltighetsdatum och namn med hjälp av sin maskin.

Kortnumret hade männen kommit över på internet. Enligt åtalet tillhör ett av dem ett American Express-kort utfärdat i Mexiko. Ett annat kortnummer är kopplat till en bank i Australien.

Korten väckte misstankar några gånger, enligt åtalet. På en av krogarna ledde det till att männen tvingades till att betala kontant.

Nekar till brott

Utöver krogbesöken misstänks en av 23-åringarna också ha försökt att handla en jacka för 17 000 kronor med ett falskt kontokort.

För att kunna använda det förfalskade kortet har magnetremsan på baksidan förstörts. Det har lett till att kortnumret har fått knappas in manuellt av hotell- och restaurangpersonal i Åre.

Efter att polisen gripit männen vid järnvägsstationen i Åre hittade man stansningsmaskinen bredvid skidutrustning i deras hyrbils bagageutrymme.

I bilens framsäte låg flera ”tomma” plastkort av samma presentkortstyp som de falska korten.

23-åringarna åtalas nu vid Östersunds tingsrätt för flera fall av grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. De nekar till brott och ingen av dem säger sig ha använt maskinen som hittades i bagageutrymmet.

En av männen har ytterligare elva åtalspunkter på sig från Solna tingsrätt. Det handlar bland annat om narkotikabrott och rattfylleri.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åre

Brott