Nyheter

KDU kräver: Låt medlemmarna rösta fram ny partiledare

Av: 

Hanna Olsson Berg

NYHETER

Lars Adaktusson, Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg är några av förhandsfavoriterna till jobbet som ny KD-ledare.

Nu kräver KDU att medlemmarna ska få rösta fram sin kandidat - i en rikstäckande elektronisk omröstning.

– Faktum är att stödet för Kristdemokraterna har minskat i alla riksdagsval sedan 1998. Detta är trend som måste vändas och här spelar partiledaren en avgörande roll, säger Sara Skyttedal, KDU:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Sara Skyttedal, KDU. 
FOTO: Anna Tärnhuvud
Sara Skyttedal, KDU. FOTO: Anna Tärnhuvud

Förra veckan avgick KD:s partiledare Göran Hägglund överraskande. 25 april ska hans efterträdare utses på ett extra riksting i Stockholm.

Kristdemokraternas ungdomsförbund vill att det ska vara medlemmarna som röstar fram den nya partiledaren.

– Vi ser i opinionsmätningar vilka kandidater som väljarna föredrar, vilket i sig är intressant. Men inför partiets distriktsstämmor under våren måste också alla enskilda medlemmar få komma till tals, säger KDU:s ordförande Sara Skyttedal, i ett pressmeddelande.

"Stärker mandatet"

Detta ska enligt KDU ske genom en nationell elektronisk omröstning, som sedan ligger till grund för ombuden på distriktsstämmorna.

– Det kommer att stärka mandatet för den partiledare som väljs på rikstinget, vilket gynnar partiet inför valen 2018, säger Sara Skyttedal.

I en mätning från Aftonbladets opinionspanel Sverige Tycker är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, partisekreteraren Acko Ankarberg och oppositionsrådet i Uppsala Ebba Busch Thor KD-väljarnas favoriter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: