Mejla

Wolfgang Hansson

Därför är terrorn viktig för IS

NYHETER

Islamiska staten verkar tävla med sig själv om att slå nya rekord i barbari.

Taktiken hjälper dem paradoxalt nog att rekrytera nya medlemmar inte minst från Europa.

Senaste mordet kan också vara ett sätt att slå en kil mellan USA och viktiga allierade i arabvärlden i kampen mot IS.

Halshuggningar, begrava folk levande och nu bränna en människa levande i en bur. Man undrar vad IS tänker hitta på nästa gång för att skrämma och provocera fienden.

Det extrema våldet och barbariet har blivit deras adelsmärke. I Irak tjänade det gruppen väl när fiender la benen på ryggen istället för att slåss.

Våldet är delvis ett arv från al-Qaida i Irak, som IS tidigare hette. Den förre ledaren Abu Musab al-Zarqawi var den som för världen introducerade videoklipp där västerlänningar och andra fick halsen avskuren. Nye ledaren Abu Bakr al-Baghdadi har utvecklat tekniken.

Men det är också en medveten taktik för att locka nya anhängare.

En ren charad

Genom sin totala kompromisslöshet lockar IS till sig radikala ungdomar som känner sig som outsiders i samhället. Våldet visar dem att IS menar allvar.

En normalt funtad person kan tycka att det extrema våldet borde ha en avskräckande effekt. Men det är uppenbart att våldstaktiken fungerar. Antalet rekryter från Europa och andra delar av världen som reser till Syrien och Irak för att strida på IS sida ökar hela tiden. Nu sägs att minst 4 000 individer från Europa gjort resan. Personer som om de återvänder potentiellt kan utföra terrordåd i Europa.

Efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris var det vissa experter som menade att huvudsyftet med de brutala morden var att locka fram en våldsam reaktion hos det franska och andra samhällen i väst. Allt enligt teorin att ett ökat förtryck mot muslimer gör det ännu lättare för IS att rekrytera jihadister till sitt kalifat i Irak/Syrien.

Möjligen tjänar bränningen av piloten ett liknande syfte.

Om det stämmer att den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh brändes till döds redan den 3 januari så har IS förhandling om en utväxling med Jordanien varit en ren charad. Gruppen har bara väntat på rätt tillfälle att publicera videon. Publiciteten och propagandaeffekten den ger är det viktiga för IS.

Kanske är tidpunkten vald för att visa inte minst de egna anhängarna att IS trots förlusten av staden Kobane vid den turkiska gränsen är en organisation att räkna med.

Flygbomber räcker inte

Kanske hoppas man även slå in en kil mellan USA och de arabstater som ingår i koalitionen mot IS.

Obama hävdar att koalitionen nu kommer att fördubbla sina ansträngningar att krossa IS. Det verkar också vara Jordaniens initiala reaktion. Men på sikt kan det minska arabvärldens vilja att göra gemensam sak med USA. Det finns redan en intern opposition i Jordanien mot att delta i USA-koalitionen.

Militära experter är eniga om att bara flygbombningar inte räcker för att reducera IS styrka och än mindre krossa organisationen. Marktrupper måste till om målet ska nås. Men än så länge har inget arabland varit villigt att ställa upp med trupper. USA och Storbritannien vill av förklarliga skäl inte återupprepa fiaskot i Irak efter invasionen 2003.

Så frågan är vem som ska göra grovjobbet? Iraks armé har hittills inte visat sig mogen uppgiften.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: