Stefan Löfven

Löfvens plan för att undvika kaosartad situation

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

På tisdag ska Sverigedemokraterna ge besked om de planerar att fälla regeringen eller inte.

Men redan nu finns en plan från statsminister Stefan Löfven om så blir fallet – att ställa in omröstningen i kammaren på onsdag och skicka tillbaka frågan till finansutskottet.

– Det lutar åt återremittering, det skulle ge ett ökat förhandlingsutrymme, säger en regeringskälla.

På onsdag avgörs regeringens öde när riksdagen röstar om budgetramarna. Det är ännu oklart om Sverigedemokraterna kommer lägga ned sina röster i den slutgiltiga omröstningen eller rösta på Alliansens alternativ, vilket skulle leda till en regeringskris.

I dag träffades ledamöterna i riksdagens finansutskott för att justera budgetramarna inför tisdagens möte. Regeringens budgetförslag fick som väntar mest stöd, men SD gav inte heller i dag besked om hur man ska rösta på onsdag.

Efter finansutskottets möte sa partiets ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt att SD ska ge besked på tisdag.

– På vårt ordinarie riksdagsgruppmöte på tisdag med början 16.00 kommer vi att fastställa det beslut vi ska ta. Omedelbart efter detta kommer detta att kommuniceras till media och allmänheten, säger han.

"Finns ett starkt alternativ"

Enligt Sjöstedt är partiet fortfarande berett att fälla regeringens budget.

– Min bedömning är att det finns ett starkt budgetalternativ, det är vårt. Sedan har vi två väldigt svaga som ställs mot varandra i den slutgiltiga voteringen. De två alternativen skiljer sig på vissa områden men skillnaderna är inte ensamma tillräckligt starka för att vi ska stödja det ena eller det andra alternativet.

Ett skäl för SD att fälla regeringen vore att försöka få bort Miljöpartiet ur den. Tidigare har SD sagt att man tycker de grönas politik är rent skadlig för Sverige.

– Hur vi gör kommer att avgöras av vår syn på regeringsbildningen och den nuvarande regeringschefen. Då kan vi konstatera att Miljöpartiet är ett parti som har fått oproportionerligt stort inflytande med tanke på den migrationspolitiska överenskommelsen som många andra partier har anslutit sig till.

Finns skäl för och emot

Men Sjöstedt är tydlig med att det också finns skäl som talar emot att fälla regeringen.

– Det som talar mot det är att det är en mycket stor osäkerhet med vad som händer i stället. Varken vi eller någon annan vet vad som händer då. Det är de två sakerna som står emot varandra.

Det är partiledningen och de 49 ledamöterna i SD:s riksdagsgrupp som bestämmer hur partiet kommer att göra. Redan nu har samtal inletts mellan ledningen och ledamöterna.

Moderaternas ekonomiska talesperson Anna Kinberg Batra tror att regeringens budget kommer få tillräckligt med stöd på onsdag.

– Det enda jag har att ta ansvar för är att lägga fram Alliansens förslag och rösta för det och det tänker jag göra. Om regeringens budget inte går igenom är det ett problem för Stefan Löfven, säger hon.

Votering kan skjutas upp

Men om SD meddelar att de tänker rösta för Alliansens budgetförslag, och därmed fälla regeringen, är det inte säkert att det blir någon omröstning i kammaren på onsdag.

Enligt vad Aftonbladet erfar kan Stefan Löfven då tänka sig att, i stället för att gå mot en säker förlust, begära en återförvisning av hela betänkandet till finansutskottet.

– Det lutar åt återremittering, det skulle ge ett ökat förhandlingsutrymme, säger en regeringskälla.

Det skulle innebära nya förhandlingar med målet att säkra en majoritet för budgeten i riksdagen. Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, tror att SD kommer att följa praxis och lägga ned sina röster, men han är inte säker.

Hinnfors tror att regeringen väljer att återremittera frågan till utskottet om SD säger att de ska stödja Alliansen.

– Då köper man sig tid som ger möjligheter till att hamra fram en kompromiss som kan vinna stöd, säger han.

Men hur en sådan kompromiss skulle kunna se ut är oklart. Det kan vara allehanda saker, antingen för att locka med sig ett eller ett par Allianspartier, vilket Hinnfors inte ser som särskilt troligt, eller också något som hela Alliansen kan köpa - som slopade traineejobb.

– Det skulle vara en stor politisk motgång för Löfven, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Alliansen

Sverigedemokraterna

Miljöpartiet