M blixtvärvar inför extra val

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Går in i intensivt skede”

Linda Norberg blir moderaternas nya presschef.
Foto: LINN MALMÉN
Linda Norberg blir moderaternas nya presschef.

Beskedet om extra val tvingar partierna att omgående ställa om och gå in i en ny valrörelse.

Moderaterna har tidigarelagt valet av ny partiledare och blixtvärvar nu Linda Norberg till den tunga posten som partiets presschef.

– Vi går nu in i ett mycket intensivt skede, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

Gårdagens besked om att det ska hållas extra val till våren har tvingat partierna att tänka om rejält. I stället för att fokusera på analys, politikutveckling och internt arbete måste man man omgående ställa om och gå in i en ny valrörelse.

Redan i går kväll meddelade Moderaterna att den extrastämma som var planerad till den 7 mars i stället ska hållas redan den 10 januari. Där ska Fredrik Reinfeldts efterträdare väljas, av allt att döma gruppledaren Anna Kinberg Batra.

Eftersom M backade rejält i valet har man under hösten tvingats skära ned i organisationen.

– Vi har under hösten arbetat med att ställa om och anpassa vår organisation efter valresultatet för att få på plats organisation och ekonomi. Vi är nu färdiga med den processen. Det är viktigt när vi går in i en valrörelse. Nu ska vi då snabbt ställa om till en ny valorganisation och det känner vi oss redo för, säger partisekreteraren Kent Persson.

Har rekryterat ny presschef

Han menar att partiet är nöjda med stora delar av hur valrörelsen genomfördes rent organisatoriskt.

– Nu gäller det att göra det en gång till och förbättra ytterligare några delar, säger Kent Persson.

Den nya situationen har lett till att partiet nu fattar organisatoriska beslut dagligen. Ett av dem blev klart i dag. Linda Norberg, 28, har - tidigare än det var planerat - rekryterats till den tunga posten som partiets presschef. Hon efterträder därmed Anna Johansson som lämnade efter valförlusten i höstas.

– Det är som är viktigt i det här intensiva skedet vi går in i är att ha en presschef på plats. Linda Norberg har tidigare arbetat som pressekreterare åt arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson och migrationsminister Tobias Billström. Hon är dessutom en slipad politiker som verkat i Nacka och har arbetat i kommunikationsbranschen.

"Går in i mer intensivt skede"

Enligt Kent Persson är pressarbetet av stor vikt i det skede som man nu går in i.

– Vi går nu in i ett mycket mer intensivt skede i och med att vi fick besked om extra val i vår. Vi ska ganska snart ha en extra partistämma där vi ska välja en ny partiledare. Det är klart att tempot och arbetet gentemot media är mycket högre i valrörelsen än under mellanvalsår.

Publicerad: