Valåret 2014

Göran Persson tror blockpolitiken har spelat ut sin roll

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

På fredag väntas Stefan Löfven bilda en regering med det svagaste parlamentariska stödet på mycket länge.

Den före detta statsministern Göran Persson menar att det nya läget kan innebära blockpolitikens död.

– Jag tror att något helt nytt är på väg att växa fram, säger han.

En av gästerna vid riksmötets högtidliga öppnande i riksdagen i dag var Göran Persson (S), statsminister mellan 1996-2006. Han passade då på att ge sin syn på det politiska läget i Sverige, bara några dagar före det att S-ledaren Stefan Löfven ska bilda din koalitionsregering tillsammans med Miljöpartiet. Tillsammans samlar partierna bara ihop cirka 38 procent av väljarna, vilket är det svagaste regeringsunderlaget på mycket länge.

Okänt läge

Persson menar att det politiska läget hösten 2014 är "helt okänt", med en minoritetsregering som saknar majoritet i riksdagen.

– Vi har heller aldrig haft en riksdag utan tydliga majoriteter. Det är ett helt nytt politiskt landskap.

Han säger att läget dock har sina uppenbara fördelar.

– Det är en dröm för den som tycker om att förhandla, att hitta kompromisser och att ta oväntade initiativ. Det är stora möjligheter för skickliga politiker, det råder det ingen tvekan om. Samtidigt rymmer det också en svaghet i lägen då det blir kris, om det inte finns en beredskap för att samarbeta och hjälpas åt. Vi får se, men det är inte nödvändigtvis så att det här är ett läge som bara är bekymmersamt.

"Löfven måste vara redo"

Han menar att det nu är upp till Stefan Löfven och hans regering att vara redo att klara av det nya läget.

– Det måste de vara, något annat finns inte som alternativ.

Stefan Löfven har både under valrörelsen och efter valsegern talat om att han vill bryta upp blockpolitiken och nå breda överenskommelser i riksdagen. Men de borgerliga partierna har samstämt sagt att det inte är deras jobb att se till så att Löfven klarar av att styra landet.

Persson tror att tiden kommer ge Löfven rätt, men att det kommer att dröja innan blockpolitken bryts upp.

– Det kommer inte bli så i rikdagen de första åren. Men reser man ut i landet så pågår nu säkert förhandlingar i minst en ett hundratal kommuner där man kommer att göra blocköverskridande lösningar, säger Göran Persson.

Tror det kommer låta annorlunda på partistämmor

Han tror att tongångarna på de borgerliga partiernas partistämmor i framtiden kommer att vara annorlunda.

– De som nu gör uppgörelserna över blockgränsen i landsting och kommuner sitter sedan på de borgerliga partiernas stämmor. Då går det inte att där ha en linje och vara hätsk och sedan hemma ha en annan linje och vara konstruktiv. Så jag tror att något nytt växer fram underifrån. Sedan får naturligtvis både höger- och vänstersidans politiker ta sig samman så att man attackerar de frågor som är grogrunden för Sverigedemokraternas framfart.

Spår du blockpolitikens död i och med att Sverigedemokraterna har blivit så stora?

– I alla fall ett moratorium, tror jag.

Fotnot: Moratorium innebär ett fördröjande av verkställande tills dess att ett krav har uppfyllts eller ett tillstånd har upphört.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014