Här är bröderna som jagas för terrordådet i Paris

En av de misstänkta överlämnade sig i natt vid gränsen till Belgien

Terrordådet avslutades med en kallblodig avrättning av en polisman.

En misstänkt 18-åring har överlämnat sig själv.

Nu jagas två bröder – i natt gick polisen ut med bilder på Cherif Kouachi, 32, och Said Kouachi, 34.

– Antingen flyr de eller så kommer det bli en konfrontation, säger en specialpolis.

Jakten på de misstänkta gärningsmännen som slog till mot satirtidningen Charlie Hebdo och dödade tolv personer i ett terrorattentat pågår fortfarande.

Attacken tog fem minuter - sedan flydde terroristerna från redaktionen ner till en väntande bil.

Där på gatan utanför satirmagasinet Charlie Hebdos redaktion mötte de en polisman.

Gärningsmännen sköt honom först i magen och gick sedan iskallt fram till polismannen som höll upp sin hand som skydd. Sedan sköt de honom kallblodigt på nära håll innan de joggade tillbaka till en väntande svart Citroën och försvann.

I höjd med tunnelbanestationen Porte de Pantin, fem kilometer från redaktionen, övergav terroristerna flyktbilen - och kapade en ny.

Ögonvittnen berättar för tidningen Le Parisien hur de såg männen stoppa en vit Renault Clio och dra ut föraren.

Bilen försvann sedan i riktning mot nordost.

Spår i flyktbilen ledde till de misstänkta

Enligt uppgifter till tidningen Le Point ska det i den övergivna bilen ha hittats spår som har hjälpt polisen att identifiera de misstänkta gärningsmännen. Le Monde skriver att det ska ha funnits identitetshandlingar i fordonet.

Det ska röra sig om två bröder och sent i natt gick polisen ut med bilder på Cherif Kouchi, 32, och Said Kouachi, 34.

Bröderna ska vara hemmahörande i Paris och ska enligt franska Metro ha återvänt till Frankrike från Syrien i somras.

En av bröderna ska tidigare ha stått inför rätta misstänkt för terrorbrott. Mannen dömdes 2005 till tre års fängelse för att ha varit medlem i en grupp som rekryterade personer för att kriga i Irak, rapporterar franska Metro.

Överlämnade sig själv

En 18-årig man, som enligt Le Monde har "bistått de båda misstänkta bröderna vid attacken", överlämnade sig själv till polisen i Charleville-Mezieres vid 23-tiden på onsdagen efter att ha sett sitt namn på sociala medier.

– Han presenterade sig och omhändertogs, säger polistalespersonen Agnès Thibault-Lecuivre till New York Times.

Enligt nyhetsbyrån AFP är 18-åringen den misstänkte Cherif Kouachis svåger. I nuläget finns ingen formell misstänke mot mannen, uppger en poliskälla för Le Monde.

Polisen ska ha slagit till mot flera adresser men var knapphändiga med information för att inte gärningsmännen skulle kunna följa insatsen.

3 000 poliser jagar

Vid inledningen av operationen uppgav en polis i specialstyrkan för nyhetsbyrån AFP att det fanns två scenarion för insatsen:

– Antingen lyckas de fly eller så blir det en konfrontation.

Över 3 000 poliser deltar i den omfattande nationella terroristjakten. I Reims ska tekniker ha genomsökt en fastighet som först stormats av en insatsstyrka, enligt Le Monde.

Under gårdagskvällen ska polisen också ha genomfört husrannsakan på flera adresser i och runt Paris men även i Strasbourg. De insatserna ska inte ha lett till några gripanden, uppger Le Monde.

Slog till på morgonmötet

Terrorattacken, som fördöms världen över, inträffade på onsdagsförmiddagen på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris.

Medarbetarna på Charlie Hebdos hade samlats för veckans redaktionsmöte när terroristerna slog till.

Beväpnade med automatkarbiner öppnade männen eld inne på redaktionen - och sköt kallblodigt ihjäl tio människor. 

Överlevande berättar hur gärningsmännen ska ha tilltalat sina offer med förnamn innan de började skjuta - och ropat "Vi har hämnats profeten!" under attentatet.

"Pratade perfekt franska"

Journalisten Benoit Bringer, som blev vittne till attacken, säger till iTele Network:

– Jag såg två män med svarta huvor gå in i byggnaden beväpnade med kalashnikovs. Ett par minuter senare hörde vi flera skott avlossas.

Tecknaren Corinne Rey, känd under pseudonymen ”Coco”, hade gått för att hämta sin dotter på dagis och kom därför till redaktionsmötet på Charlie Hebdo senare än övriga.

Tillsammans med sin dotter kom hon till platsen ungefär samtidigt som terroristerna och beskriver för tidningen L’Humanité hur hon hotades och tvingades att släppa in dem i redaktionsbyggnaden.

– Jag hade hämtat min dotter och när jag kom till tidningen blev vi brutalt hotade av två beväpnade och maskerade män. De ville komma in och gå upp på redaktionen, säger hon till tidningen.

– Jag slog in koden till dörren. De sköt på Wolinski, Cabu (två av tidningens karikatyrtecknare, reds. anm.). Det höll på i fem minuter, jag hade sökt skydd under ett skrivbord. De pratade perfekt franska och sa att de hämnades för al-Qaidas räkning, säger Rey.

Uppträdde lugnt och kyligt

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har tagit del av filmsekvensen som visar hur en polisman mördas på gatan. Enligt honom uppträder männen lugnt, kyligt och professionellt.

– De vet exakt vad de gör. De verkar vara vana vid att hantera vapen och stressiga situationer. De har precis dödat och sårat ett stort antal personer och promenerar till bilen och åker i väg. Det kan betyda många saker, men det här är inte första gången de hanterar vapen, säger han.

Den franska tidningen Le Monde har pratat med en av de överlevande journalisterna som säger att attentatet verkade vara välplanerat. 

– De som attackerade hade tagit reda på och visste att det i dag klockan 10.00 var dags för redaktionens veckomöte. I övrigt under veckan är det inte många journalister samlade på redaktionen, sa denne efter dådet.

"Vi har alla varit rädda"

Tolv människor mördades vid attentatet. Fyra personer är allvarligt skadade.

Motivet är fortfarande oklart. 

Tidningen Chalie Hebdo är känd för sina provokativa karikatyrer, ofta riktade mot islam.

2006 publicerade man de danska Muhammedteckningarna. 2011 förstördes redaktionen av en bomb när man skulle publicera fler.

Så sent som natten innan attacken publicerade tidningen en satirteckning på sitt twitterkonto föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Bara minuter innan redaktionsmötet ska terrorgruppen ha riktat hot mot Frankrike på Twitter, enligt BBC.

Den tidigare medarbetaren på Charlie Hebdo, Fiammetta Venner, berättar att det sedan tidigare har funnits oro för en attack:

– Vi har alla varit rädda för det här, och nu har det hänt. Alla våra vänner som dött kommer leva med oss varje dag. Men jag tror att en hel nation har vaknat, för det är en generation av artister och journalister som försvunnit i dag, säger hon till BBC.

Publisert: