Familjen stöttas efter tragedin

avIda Persson

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Patrik Hjalmarsson dog i branden.

Patrik Hjalmarsson, 33, dog när hans villa brann ned till grunden.

Nu samlas invånarna i Kristianstad för att donera kläder, pengar och leksaker till familjen.

– Vi är oerhört tacksamma, säger pappan Gilbert Hjalmarsson.

Det var strax efter midnatt den 28 december som villan mellan Österlöv och Arkelstorp fattade eld. Patrik Hjalmarsson, 33, hade tillbringat kvällen med kompisar i Kristianstad och ringde sin bror strax innan han gick och la sig. Kort därefter larmades räddningstjänsten till den övertända villan. Några minuter senare hade den brunnit ned till grunden.

Trots att larmet kom snabbt gick Patriks liv inte att rädda.

"Allt brann upp"

Hans flickvän och sjuåriga dotter lämnades utan sambo, utan pappa och utan hem.

– Det fanns ingenting kvar. Allt, verkligen allt, brann upp, säger Patriks pappa Gilbert Hjalmarsson.

Nu hyr de en tillfällig bostad, bara 800 meter bort. En dryg vecka efter den tragiska olyckan har de fortfarande inget svar på vad som orsakade branden.

– Vissa dagar är bättre än andra. Men det är otroligt svårt. Alla, hela släkten, är chockade. Det går aldrig att smälta något sådant här, säger Gilbert Hjalmarsson.

"Ett enormt genomslag"

Men det finns ljus mitt i tragedin. Flera närboende, vänner och bekanta har velat skänka saker för att få familjen på fötter igen. Tre billaster med kläder, skor, pengar, leksaker och gosedjur levererades till familjens nya hem i Kristianstad på söndagen.

Det är bara en bråkdel av allt som donerats.

– Det har varit ett enormt genomslag. Efter ett tag fick vi säga stopp, vi fick in så mycket möbler och kläder att vi inte fick plats. Det finaste var kanske när en liten pojke kom in och lämnade in sin favoritnalle. Han sa att familjen behövde den bättre, säger Fredrik Strand, en av initiativtagarna bakom insamlingen på Facebooksidan Välgörenhetsgåvor – Kristianstad.

På måndagen anlände en målare som erbjudit sig att måla väggarna i det nya huset - gratis.

– Det är helt fantastiskt att så många, till och med okända människor, vill hjälpa till. Vi är oerhört tacksamma. Det finns inte ord att beskriva hur mycket vi uppskattar den här hjälpen, säger Gilbert Hjalmarsson.

Polisen inväntar svar

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden förra helgen. Polisen rubricerade händelsen som mordbrand, men enligt kriminalinspektör Fredrik Wendt finns det ingenting som talar för att branden skulle vara anlagd.

– Vi misstänker inget brott.

Den tekniska undersökningen är klar på platsen, men har inte utvärderats. Enligt de initiala uppgifterna startade branden i vardagsrummet.

– Det är där som det brunnit mest. Men vad som orsakat branden är svårt att avgöra. Det kommer bli svårt att klargöra, eftersom det brunnit så mycket, säger Fredrik Wendt.

Resultatet av den tekniska undersökningen tros komma nästa vecka.