Billy attackerades av lös hund – ägaren försvann

Annika Jönsson, 46, var ute för att rasta hunden Billy när en annan hund – som var tre gånger större gick till attack. Efter det försvann ägaren till den okopplade hunden och Billy låg kvar blodig och skadad.

– Jag bara tänkte ”måtte han inte dö”, berättar Annika, säger hon.

I lördags kväll var Annika ute med familjens hund Billy på promenad i Sjöbo, Skåne. Det blev en kort sådan – som avslutades med ett akut besök till veterinären.

Allt börjar med att Annika får syn på en hund som springer lös. Några meter efter sig går en person som verkar vara ägaren till den och hon tänker inte något mer på det.

– Sen ser jag i ögonvrån hur den här hunden tar sats mot Billy i full kraft, berättar Annika.

Den attackerande hunden är tre gånger större än Jack Russel-terriern Billy och Annika gör allt hon kan för att täcka honom.

– Jag spänner upp mig och skriker åt den och då saktar han ner lite, men han snurrar runt och biter tag i Billy och börjar ruska honom som en trasa, säger hon.

Ägarna försvann spårlöst

Attacken pågick under cirka fem minuter och Annika la sig förgäves över hundarna för att få stopp på attacken.

– Han släppte ju inte taget. Jag kunde ju inte få loss honom, det enda jag försökte göra var att se till så att han inte ruskar Billy, säger hon.

Till slut kommer en bekant till den okända ägaren som får stopp på attacken och efter det försvinner de spårlöst. Vid det här laget har Billy svåra skador över hela nacken, på skuldrorna och en bit fram på bringan och behöver akut vård.

– Han var vid medvetande men svårt medtagen och rejält skadad. Jag bara tänkte ”måtte han inte dö”, berättar Annika.

De åkte in till veterinären och lyckligtvis så klarade Billy sig men han är svårt skadad och behöver tillsyn dygnet runt.

”Hundar borde vara kopplade”

Anders Karlsson, kommissarie vid polisregion Syd, är den som tagit emot ärendet som rubricerats som brott mot lagen om tillsyn av hund.

– Det första steget är att identifiera hunden och dess ägare. Vi har fått in tips och tittar just nu på två personer som kan vara aktuella, säger han.

Hunden som gick till attack var enligt Annika en riktig ”muskel-hund” och hon anser att hundägarna borde ha tagit sitt ansvar.

–Min Billy har ingen chans mot en sådan hund. Det är ingenstans som han inte har sår nu. Hundar borde vara kopplade, säger hon.

Hon upplever att det här hade kunnat förebyggas om hunden varit kopplad eller haft munkavle på sig men förstår att det kan vara svårt att bedöma vilka som borde kopplas eller gå fritt.

– Jag är av den uppfattningen att man aldrig kan lita på ett djur till 100 procent hur mycket pli man än har på den för man vet aldrig vad som kan hända, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN