SMHI varnar för snö och kraftig blåst på nyår

avAlice Staaf

Publicerad:
Uppdaterad:

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall i mellersta Norrland.

Snöfallet kommer övergå till blötsnö vilket kan bidra till halka på flera platser i landet under nyårsafton.

– I dag blir det ganska lugnt. Men i morgon mulnar det på och under morgonen drar det in snöfall över Dalarna, Jämtland och sedan vidare in över Norrland, säger Ingrid Eronn, meteorolog Foreca.

Klass 1-varningarna gäller för Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Snöfallet väntas dra in under nyårsafton och i mellersta Norrland ser det ut att bli mellan 5–10 centimeter snö.

Men i fjälltrakterna kan det komma upp till två decimeter snö.

– I dag blir det ganska lugnt. Men i morgon mulnar det på och under morgonen drar det in snöfall in över Dalarna, Jämtland och sedan vidare in över Norrlands län, säger Ingrid Eronn, meteorolog Foreca.

Men det är en mild front och snöfallet väntas övergå i blötsnö i Götaland och Svealand och även södra Norrland så småningom under nyårsafton, vilket kan leda till halka på flera håll i landet.

Varmare temperaturer

Framåt kvällen på nyårsafton blir det blåsigt i en stor del av landet men det blir också mildare med varmare temperaturer.

– Om vi tittar på 12-slaget har vi runt 5 grader i Götaland, 0 till -4 grader i Svealand, i södra Norrland mellan -2 och + 3 grader och norra Norrland varierar det mellan 0 och -10 grader, säger Ingrid Eronn.

Men de varmare temperaturerna stannar inte länge för redan på nyårsdagen ser det ut som att graderna sjunker.

– Det blir inte så långvarigt, redan på tisdag klarnar det upp i söder och vindar drar in. Framåt onsdagen blir det kallare med minusgrader över hela landet.

Här kan det spricka upp

För den som vill beundra raketerna kan det bli lite besvärligt då det mulna vädret ställer till det. Låga moln i bland annat Götaland gör att sikten blir begränsad.

– Det är väldigt mulet men störst chans till klart väder är att det spricker upp i Svealand.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Norrland

Jämtland

Dalarna

AB Voice