Arkiv avslöjar letter som KGB-spioner

avTT

Foto: Wiktor Nummelin/TT
Lettlands huvudstad Riga har bara 20 mil fågelvägen till grannen Ryssland i öster. Arkivbild.

En premiärminister på 00-talet, en nuvarande ledamot i landets högsta domstol och en avliden katolsk kardinal är några av de lettiska medborgare som samarbetade med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB under kalla kriget, enligt arkiv som nu offentliggjorts.

Flera på listan är aktiva inom politik eller affärsverksamhet i dag. Det har tagit nästan 25 år av rättsliga tvister innan materialet från Lettlands riksarkiv kunnat nå allmänhetens ljus.

KGB fick nära 24 000 letter att ange sina kollegor eller samarbeta som agenter mellan 1953 och 1992. Listan visar att de som rekryterades kom från alla yrkes- och åldersgrupper, skriver politikforskaren Didzis Senbergs på den lokala sajten pietiek.com.

Till skillnad från många andra länder som på den tiden var under sovjetiskt styre lyckades Lettland rädda sitt KGB-arkiv från att förstöras när landet återfick självständighet 1991.

Efter kalla kriget övertog de lettiska myndigheterna KGB:s byggnad i Riga och hivade ner materialet i stora säckar som transporterades till säker förvaring. Därigenom har de fått namnet "KGB-säckarna". Arkivet innehåller ett index över alla kollaboratörer såväl som deras kodnamn, riktiga namn, födelseort och annan information. Listan anger också de som KGB försökte tvinga att spionera åt Sovjetunionen men som vägrade.