Idrottsförbund bryter med prins Daniels ex-rådgivare

avHelena Trus

NYHETER

En av prins Daniels tidigare rådgivare är polisanmäld för sexuellt ofredande.

Efter vittnesmål och anklagelser har ett idrottsförbund, som flera ur kungafamiljen är engagerade i, brutit med mannen och hans bolag.

– Det finns misstankar om att det handlar om kvinnor runt om i världen, säger idrottsförbundets generalsekreterare.

1 av 2 | Foto: Ola Axman
Prins Daniel

Aftonbladet har tidigare avslöjat att en man som varit en av prins Daniels närmsta rådgivare är polisanmäld för sexuellt ofredande.

Enligt en initierad källa till Aftonbladet har mannen fortfarande en stark koppling till prins Daniel. Han var en av de speciellt inbjudna på ett mingel nyligen hos kronprinsessparet på Haga slott. De hade bjudit både näringslivstoppar samt kända personer.

– Daniel känner till att det finns en anmälan, en anmälan som också diskuteras på mannens byrå. Deltagare på minglet tyckte det var opassande att han var där, säger en källa till Aftonbladet.

Margareta Thorgren, informationschef för hovet, menar att polisanmälan mot mannen var nya uppgifter för hovet. 

– Det här är ingenting som jag känner till och hovet arbetar inte med den personen. Vi har ingen professionell relation med honom, sa hon i förra veckan till Aftonbladet.

Mannen är skäligen misstänkt

Enligt polisanmälan som Aftonbladet tagit del av är mannen skäligen misstänkt, en anmälan som gjordes tidigare i år.

– Han är fortfarande skäligen misstänkt. Både målsäganden och den anmälde har blivit förhörda. Jag har för avsikt att redovisa ärendet till en åklagare, som i sin tur gör en bedömning om man ska åtala mannen eller inte och ta det vidare till rätten, säger Sara Stening Bygdeman, förundersökningsledare vid Citypolisen Norrmalm.

Strax efter Aftonbladets avslöjande avgick han från en organisation som kronprinsessparet engagerat sig i och som han haft en central roll i.

Idrottsförbundet bryter med mannen

Nu kan Aftonbladet också avslöja att ett idrottsförbund brutit med mannen och hans bolag.

– Det var ett ömsesidigt beslut, dels för att det växt fram under en längre tid samt att det finns en polisanmälan mot mannen, vilket fanns med i vårt gemensamma övervägande, säger generalsekreteraren för förbundet.

Mannen är en känd näringslivsprofil. Han har också en stark koppling till en före detta partiledare.

Mannen har tidigare anlitats för att medieträna samt introducera prins Daniel för de rätta kontakterna i näringslivet. Han ska också ha bjudit in honom till hans privata middagar med näringslivseliten och högt uppsatta politiker.

”Gjort oönskade inviter”

Idrottsförbundet fick kännedom om polisanmälan i somras. De har haft kontakt med kvinnan, i andra frågor, innan polisanmälan lämnades in.

Under hösten fick de ytterligare vittnesmål som berättade att han, i egenskap av sitt yrke och koppling till förbundet, betett sig olämpligt mot kvinnliga idrottare. Men det har inte kommit in någon formell anmälan till förbundet.

– Det har kommit uppgifter till oss att den här mannen ska ha gjort oönskade inviter till ett antal andra kvinnor. Vi har genom uppgiftslämnaren uppmanat att fler jättegärna får kontakta oss. Det blir svårt för oss, med den här typen av information utan detaljer, att i nuläget kunna gå vidare med det, säger generalsekreteraren.

Blev du förvånad över anklagelserna mot honom?

– Mycket.

Mannen som länge samarbetat med förbundet har varit närvarande vid flera internationella idrottsevenemang i flera olika länder. Uppgiftslämnaren ska ha haft egna erfarenheter av mannens beteende, vittnesmål som blivit ytterligare en påstötning till att förbundet såg över samarbetet med hans bolag.

– Det finns misstankar om att det handlar om kvinnor runt om i världen, men det är ingenting som är belagt, säger generalsekreteraren.

Tillsätter en extern utredning

Förbundet har i och med Metoo-rörelsen tillsatt en extern undersökning kring hur vanligt det är med sexuella trakasserier bland idrottens mest utsatta målgrupper.

#Timeout och debatten som följt efter #metoo är otroligt viktig. Ingen ska behöva uppleva kränkningar inom vår verksamhet, säger generalsekreteraren.

De senaste veckorna har bransch efter bransch gått ihop och protesterat mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vittnesmål som rör allt från landets olika fackförbund till toppar inom svenskt kulturliv. Metoo-rörelsen har också fått många kvinnor att våga gå ut och berätta om sexuella trakasserier, kränkningar och grova övergrepp under hashtagen timeout, inte minst inom idrottens värld.

Kronprinsessan Victoria har tagit tydlig ställning i rörelsen, då svenska skådepelarna bakom uppropet #Tystnadtagning samlades i mitten på november för att läsa upp vittnesmål om övergrepp. Bland åhörarna på Södra teatern i Stockholm fanns drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

– Det är en väldigt viktig kampanj, sa Victoria i vimlet på svarta mattan, på väg in på teatern.

Flera ur kungafamiljen, däribland kronprinsessan Victoria, prins Daniel samt drottning Silvia, är även starkt engagerade i idrottsförbundet.

Huruvida de varit i kontakt angående deras gemensamma koppling till den anklagade mannen vill generalsekreteraren inte kommentera.

– Vi har löpande kontakt med hovet men vad vi pratar om håller jag för mig själv, säger han.

Vd:n: ”Trakasserier är helt oacceptabla”

Aftonbladet har sökt mannen, som hänvisar till sitt juridiska ombud.

– Min klient tillbakavisar de anklagelser som framförts som vi sagt tidigare, skriver han.

Aftonbladet får en kommentar från bolagets vd på sms:

– Jag vill göra en sak fullständigt klar och det är att hos oss är alla former av trakasserier helt oacceptabla vilket vi tydligt har klargjort internt. När det gäller frågan om en enskild medarbetare så kan jag inte säga mer än att konstatera att det finns en polisanmälan och vi avvaktar polisens utredning.

Aftonbladet har även sökt målsägarbiträdet angående polisanmälan för en kommentar.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM