15-åring sköt svan – döms för jaktbrott

Foto: Polisen
Knölsvan sköts med 10 skott av ungdomar.
NYHETER

Tre unga killar sköt en sovande svan med flera skott tidigare i år.
Gänget konfronterades av ett vittne som tillkallade polis.
Nu döms 15-åring till 25 timmars ungdomstjänst för jaktbrott, skriver Metro.

Tre pojkar åkte runt i en motorbåt i Stockholms skärgård i maj i år när den ena pojken oprovocerat sköt ihjäl en svan med ett luftgevär. Nu döms en 15-årig pojke för jaktbrott, skriver Metro.

Sköt ihjäl sovande svan

Ett vittne till händelsen har berättat att han trodde att pojkarna skulle ut och fiska men blev misstänksam när de började styra mot ett svanbo. Den ena svanen sov och hade huvudet under vingen när vittnet plötsligt upptäckte att ynglingarna började skjuta fågeln.

”Han hörde smällar, ljudet studsade och förstod att det han sett var ett gevär och inget fiskespö. Han hörde cirka 7-10 skott. Svanen flaxade och sprattlade”.

Vittnet satte sig i sin båt för att ställa pojkarna till svars och kunde fastställa att svanen hade dött av skadorna.

”(Du ska inte) inte ringa snuten, fattar du att jag kan få en anmärkning och kommer från Djursholm”, ska en av förövarna ha sagt när de blev konfronterade av vittnet, som trots uppmaningen valde att ringa polisen.

Två av pojkarna åtalades för djurplågeri och jaktbrott. Den ena nekade till alla anklagelser och frias av rätten.

25 timmars ungdomstjänst

Den andra pojken nekade till djurplågeri men erkände jaktbrott. Eftersom rätten inte kunde styrka att han ”otillbörligen utsatt svanen för lidande” kunde han enbart dömas till jaktbrott och får 25 timmars ungdomstjänst.

”Användandet av motorbåten vid jakt är en försvårande omständighet. NN:s uppgift om att det var en impulshandling motsägs inte av annan utredning. Den ska därför godtas och bedömas som förmildrande”, skriver rätten i domen.

Den yngste pojken var under 15 år och kunde därför inte åtalas.

Svanen var en knölsvan, som oftast lever med sin partner livet ut. Kvar lämnade hanen efter sig sin hona och sju ägg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Jakt