Svenskar strider med al-Qaida i Jemen

Säpo: Det är att allvarligt problem och säkerhetshot

Tre svenska medborgare ska ha gått med i al-Qaida för att slåss mot regeringsstyrkor i Jemen.

Det rapporterar nyhetssajten Bikya Masr idag.

Sara Kvarnström, Säpo.
Sara Kvarnström, Säpo.

– Vi kommenterar inte några enskilda fall som eventuellt kan beröra vår operativa verksamhet, säger Sara Kvarnström vid Säpos presstjänst till Aftonbladet.

Svenskarna ska ha tagit sig in i Jemen med hjälp av turistvisum för att sedan olagligt kvarstanna i landet.

Enligt Bikya Masrs anonyma källa deltar svenskarna i stridigheter i al-Motheleth-distriktet i Jaar där våldsamma sammandrabbningar har ägt rum mellan al-Qaida och jemenitiska regeringstrupper.

Oftast inte från väst

Myndigheter i Jemen uppger att större delen av dem som kommer till Jemen för att delta i stridigheter främst kommer från länder som Saudiarabien, Somalia, Irak och ibland från Pakistan eller Afghanistan.

Det är ytterst sällan som man griper människor från västvärlden. Men Sara Kvarnström berättar att det inte är första gången som svenska medborgare deltar i stridigheter kopplade till al-Qaida.

– Det förekommer att personer från Sverige reser utomlands i syfte att ansluta till sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper för att delta i träning i deras regi och i vissa fall delta i olagliga våldshandlingar. Det är ett allvarligt problem och ett konkret säkerhetshot i de aktuella länderna.

Alla utgör inte ett hot

Enligt Säkerhetspolisen innebär inte dessa personer automatiskt ett säkerhetshot om de återvänder till Sverige.

– Sedan 90-talet känner vi till att ett 20-tal personer har återvänt hit efter att ha anslutit sig till en islamistisk grupp där de har deltagit i träning eller våldshandlingar. Alla innebär inte ett hot mot Sverige, utan det finns skillnader i hur de har påverkats.

Vilka är det främst som kan utgöra ett hot?

– Den internationella erfarenheten säger att många av dem som utgör hot och begår ett allvarligt brott har varit i konfliktområden. Vi ser allvarligt på resanden till konfliktområden.

39 greps

I förra veckan grep myndigheter i Jemen 39 al-Qaida-män i provinsen Hadhramout. Samtliga kom från utlandet.

– Våldsamma stridigheter i Abyan-provinsen tvingade de militanta att lämna sina gömställen och fly till al-Mukalla, säger en boende till Bikya Masr.

Männen greps i al-Mukalla och enligt säkerhetskällor planerade de fly till Saudiarabien.

Träningsläger

Många av de utländska stridsmännen har tagit sig till Jemen för att bli "krigare". Enligt Bikya Masr, fanns det exempelvis ett träningsläger i Midiyah i södra delen av Abyan. Enligt boende i området vistades så många som 800 personer i lägret.

– Vi bedömer att de här personerna från Sverige som reser utomlands i syfte att ansluta sig till vålsbejakande islamistisk extremism i vissa fall får träning kopplad till terrorverksamhet, men de tränas också för mer reguljära strider, säger Sara Kvarnström.

Hon berättar att Säkerhetspolisen arbetar med "en rad internationella partners i Norden, Europa samt andra länder.

– Men vi kan inte närmare kommentera internationella samarbeten.

Publisert: