"Varmaste mars i USA någonsin"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

15 000 värmerekord slogs i USA - på en månad

Rekordvarm mars Även i de städer där inga temperaturrekord slogs var det varmt under mars. New York hade en medeltemperatur på 10,5 grader  - det är 0,1 grad från det gamla rekordet från 1945.
Foto: Panther Media
Rekordvarm mars Även i de städer där inga temperaturrekord slogs var det varmt under mars. New York hade en medeltemperatur på 10,5 grader - det är 0,1 grad från det gamla rekordet från 1945.

Kanske ska vi vara glada för att det fortfarande är lite kyligt för årstiden här hemma.

I USA slogs 15 000 värmerekord i mars – i många fall med nattemperaturer högre än de tidiga värmerekorden.

– Det är skrämmande men inte förvånande, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog på Klart.se.

De extrema siffrorna från värmeböljan i mars började cirkulera redan för några veckor sedan. Men nu har de slutligt verifierats av den amerikanska vädertjänsten NOAA:s statistiker och är därmed officiella.

– De ligger helt i linje med vad man kunnat se på de klimatberäkningar som gjorts sedan många år, säger Martin Hedberg.

Värmerekord - på natten

Statistiken i korthet:

Under mars slogs 15 272 värmerekord i USA. Det är därmed den i särklass varmaste marsmånaden sedan mätningarna inleddes 1895.

Ungefär hälften av rekorden gäller nattemperaturer.

På 21 platser var den högsta nattemperaturen lika hög som - eller högre än - det tidigare värmerekordet för det aktuella datumet.

Det första kvartalet nådde 39 på NOAA:s index for extremt väder. Det är dubbelt så högt som genomsnittsvärdet och det högsta någonsin för perioden januari till och med mars.

Totalt rapporterades 223 tornador i mellanvästern under månaden. Det historiska genomsnittet är 80. Sammanlagt dödades 40 människor av jättetromberna, varav de flesta i samband med i ovädren som drabbade Ohio 2-3 mars.

Genomsnittstemperaturen för hela månaden blev 4,8 grader Celsius över det normala. Hela det första kvartalet blev 0,8 grader varmare än normalt. Vanligtvis putsas de här månads- och kvartalsrekorden med någon enstaka tiondels grad.

Sommarvärme i Sverige

Även i Sverige var det  ordentligt varmt. Det blev tredje varmaste marsmånaden sedan SMHI började mätningarna i mitten på 1800-talet.

Mängder av värmerekord slogs även här. Bland annat uppmättes ett nytt marsrekord för hela Svealand med 21,3 grader i Säffle den 27 mars.

– Det är just i extremvädret man kommer att märka klimatförändringarna. De allra flesta dagarna kommer man inte att märka någon skillnad alls, säger Martin Hedberg.

Högsta temperaturen i mars uppmättes i Gendalen i Västergötland: 21,6 grader.

Kallaste på 13 år

Globalt sett blev det första kvartalet varmt - men inte rekordvarmt. De senaste decenniernas många mycket varma första kvartal gör att årets mars blev den kallaste sedan 1999.

Totalt sett blev det ändå den 16:e varmaste sedan 1880.

Publicerad: