Misstänkt människohandel efter sexrazzia i Luleå

Publicerad 2018-02-25

Två män är misstänkta för sexköp efter en insats i centrala Luleå under lördagen, skriver NSD.

Polisen tror nu att detta kan vara en del i en större prostitutionshärva.

– Det finns uppgifter som gör att man misstänker det, ja, säger Peder Jonsson, presstalesperson på Polisen region nord.

NSD kunde idag rapportera att Luleåpolisen under lördagen gjorde en sexrazzia i centrala staden. Två personer är nu misstänkta för sexköp.

– Det jag vet är att man under lördagen har kunnat identifiera två målsägande i en pågående utredning rörande köp av sexuella tjänster, säger Peder Jonsson, presstalesperson på Polisen region Nord.

Enligt Peder Jonsson ska polisen haft spaning på ett hotell när de fattade misstankar mot en bil i området.

– I samband med spaning i Luleåområdet på ett hotell vad jag förstår så blir två kvinnor upphämtade i bil. Då bestämmer sig polisen för att stoppa och kontrollera bilen. Man har alltså stoppat bilen som kvinnorna sitter i tillsammans med två män. De har fått följa med på förhör och männen är misstänka för köp av sexuella tjänster. De är släppta efter förhören.

Större härva misstänks

Peder Jonsson säger att det finns uppgifter som får polisen att tro att detta kan vara en del i en större härva med inslag av människohandel.

– Sen finns det omständigheter kring kvinnorna som gör att det finns misstankar om människohandel alternativt koppleri kopplat till det här. Det finns uppgifter som talar för att det finns någon som försökt dra vinning av den här misstänkta försäljningen av sexuella tjänster.

Enligt NSD tror polisen att härvan delvis kan vara organiserat från ett utomeuropeiskt land.

Finns det någon kopplerimisstänkt?

– Inte som jag känner till.

En fällande koppleridom kan ge upp till tio års fängelse.

Lördagens insats är den andra på en månad i Luleå. Den 29 januari tog polisen två män, födda −73 och −75, på bar gärning på en campingplats, skriver NSD.

I samband med tillslaget blev även en tredje man, född −93, misstänkt för sexköp.

Följ ämnen i artikeln