Nyheter

Saab kan räddas i sista minuten

NYHETER

Konkursryktena surrade runt Saab Automobile, halva styrelsen avgick och inte en lönekrona till de anställda syntes till på måndagen.

Men nu uppges pengar vara på väg in i bolaget.

Saabs vd Victor Muller kom till Stockholm på måndagseftermiddagen, och anser i nuläget inte att man nått vägs ände utan vill köra vidare, uppger en källa för TT.

– Så länge han vet att det finns en chans vill han inte dra i konkurssnöret. Han vill försöka några timmar till, säger källan.

Det går inte att säga om Saab betalat in sina skatter och avgifter till Skatteverket. Måndagen var sista dagen, men det tar fem dagar för Skatteverket för att kolla om pengarna har kommit in och sedan finns ytterligare hållpunkter innan det sker en slutgiltig avstämning den 6 januari.

Kinesiska pengar

Från Kina kom utfästelser om att pengar snart skulle komma från Youngman, som vill äga Saab och som är redo att satsa stora belopp.

Och i fredags ska Youngman ha betalat in runt 34 miljoner svenska kronor. Pengarna ska täcka Saab Automobiles skatter och avgifter till Skatteverket, skriver Dagens Industri.

Enligt tidningens källa kommer Youngman att på onsdag betala in ytterligare drygt 180 miljoner kronor som ska gå till de anställdas löner. Innan december är slut ska Saab dessutom tillföras ytterligare omkring 90 miljoner kronor.

Aktiehandeln i ägarbolaget Swedish Automobiles (Swan) hade tidigare under dagen stoppats på börsen i Amsterdam.

Muller ensam

På måndagen hade Martin Larsson, Saabs affärsutvecklingschef, också lämnat styrelsen för Saab. Kvar i styrelsen finns nu enbart Victor Muller.

Larsson meddelade sitt beslut om att avgå till Bolagsverket i dubbla mejl på måndagen. Nu är det bara Muller som kan bli personligt betalningsskyldig, om det går så långt.

Riksgälden är central för Saab Automobile i och med att myndigheten har stora delar av bolaget som pant för den statliga lånegaranti som krävdes för lånet i Europeiska investeringsbanken.

– Jag har varit i kontakt med Victor Muller under dagen för att hålla mig uppdaterad. En konkurs behöver inte innebära att vi omedelbart realiserar panterna. Vi kommer i så fall att ta kontakt med konkursförvaltaren och ha en diskussion, säger Daniel Barr som är projektledare för Saabgarantin på Riksgälden.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter