Publicerad:
Uppdaterad:

Tiotusentals krävde regimens avgång

Av: Mattias Carlsson, Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Urban Andersson
Kicka för större bild

MOSKVA. Mer än 50 000 människor demonstrerade mot president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin.

Anledningen: misstankarna om valfusk.

– Vi tillåter inte att Putin får plats i Kreml. Tjuvar ska inte få plats i Kreml!, sa oppositionsledaren Boris Nemtsov.

När Ryssland gick till parlamentsval så vann premiärminister Vladimir Putins parti ”Enade Ryssland” nästan 50 procent av rösterna. En rejäl försämring för partiet jämfört med tidigare val.

Men många ryssar tror att partiet fuskade till sig vinsten – även internationella observatörer konstaterade omfattande valfusk.

I dag hölls en massiv demonstration i centrala Moskva för att protestera mot valresultat och kräva Medvedev och Putins avgång.

Poliser överallt

Aftonbladets team reporter Mattias Carlsson och fotograf Urban Andersson var på plats i Moskva.

Polis hade spärrat av hela den gata där demonstrationen äger rum. Alla som vill ta sin på området var tvungna passera säkerhetskontrollerna och gå igenom en metalldetektor.  Den beryktade specialstyrkan Omon från ryska inrikesministeriet fanns även på plats. Demonstrationen pågick innanför kravallstängsel och en polishelikopter bevakade allt från luften.

"Kunde själv se fusket"

Andreij Rossiskij, 39, IT-specialist, hade kommit för att protestera mot valutgången.

– Jag tycker inte om att de lurade mig. Jag jobbade själv som observatör under valet och kunde med mina egna ögon se att hur det bröts mot reglerna och fuskades, säger han till Aftonbladet.

Andreij passade även på att rekrytera människor som kunde tänka sig att arbeta som valobservatörer inför det stundande presidentvalet – då opposition tror att fusk kommer förekomma även där.

Massdemonstrationen ägde samtidigt rum runt om i Ryssland. Efter valet har vad som liknar en folkrörelse växt fram på nätet och sociala nätverk – vilket gjord att vanlig medelklass har engagerat sig i demonstrationerna.

"Avsätt Putin, Avsätt Putin!"

Vid klockan 12 på lördagen så gick oppositionsledaren Boris Nemtsov upp på den scen som byggts vid demonstrationsplatsen i Moskva.

– Vi är minst hundratusen här, man ser inte ens var folkmassan tar slut.

Han uppmanade alla att gå och rösta – men inte på Vladimir Putin.

– Vi tillåter inte att Putin får plats i Kreml. Tjuvar ska inte få plats i Kreml. Ett nytt år utan Putin, Ryssland kommer bli fritt!

Folkmassan skanderade i respons på talet: Avsätt Putin, Avsätt Putin!

Demonstranterna hade med sig skyltar och plakat med slagord. De hade även på sig vita band, flaggor och tagit med sig mängder med vita ballonger, som symboler för att är de kritiska till valetresultatet.

Ex-finansministern med i protesterna

Marina Novikova, 70, och Lidia Kortneva, 70, deltog i demonstrationen.

– Jag är trött på vår regering, jag är trött på Putin. De ger oss inte ärliga val, vi litar inte på dem. Vi vill leva som hos er, enligt lagen i frihet, säger Marina, till Aftonbladet.

I folkmassan som hade samlats i Moskva befann sig även Aleksej Kudrin, tidigare finansminister som plötsligt fick sparken av president Dmitrij Medvedev förra året.

Enligt arrangörerna ska mer än 120 000 människor ha deltagit i demonstrationerna. Nyhetsbyrån AFP uppskattade siffran till runt 40 000 människor.

Nya demonstrationer kommer att hållas redan i januari. Budskapet från demonstranterna var tydligt – vi fortsätter tills Putin och Medvedev är borta.

Publicerad:
Publicerad: