Störtade ner i ravinen

Toppchef föll tio meter mot sin död – mitt under cykeltävlingen

BLEV 40 år Mediechefen Pontus Schultz skulle fira att han fyllt 40 år med att delta i cykeltävlingen tillsammans med sin bäste vän.
BLEV 40 år Mediechefen Pontus Schultz skulle fira att han fyllt 40 år med att delta i cykeltävlingen tillsammans med sin bäste vän.

Svenske medieprofilen Pontus Schultz firade 40 år med att ­tävla i det franska cykelloppet.

Under den sista etappen kraschade han ner i en ravin och dog.

ÖKÄNDA KURVOR Cykeltävlingen Haute Route är känd som utmanande – och just den kurvan där mediechefen Pontus Schultz kraschade och störtade mot sin död är känd som särskilt farlig. Foto
ÖKÄNDA KURVOR Cykeltävlingen Haute Route är känd som utmanande – och just den kurvan där mediechefen Pontus Schultz kraschade och störtade mot sin död är känd som särskilt farlig. Foto

Mediechefen Pontus Schultz från Stockholm fyllde i veckan 40 år och firade med att delta i cykelloppet Haute Route 2012, skrev han på tävlingens hemsida. Tillsammans med sin bästa vän ­skulle han cykla de 720 kilometrarna mellan Genève och Nice.

Men på den sjunde och sista etappen kraschade Pontus Schultz i går med sin cykel i en kurva i ett bergsmassiv.

Den nyblivne 40-åringen föll över vägräcket och ner i den tio meter ­djupa ravinen Gorges du Cyan, skriver franska tidningen Liberation.

Känd som farlig

Räddningspersonal var framme direkt efter olyckan men svenskens liv gick inte att rädda.

Vad som fick den vane cyklisten som cyklade 7 500 kilometer per år att förlora kontrollen är oklart.

– Ett förlorat liv i en sådan här tävling är väldigt ovanligt. Det minskar inte den tragiska förlusten av Pontus Schultz och våra tankar går till hans familj och vänner, säger tävlingschefen Rémi Duchemin i ett uttalande.

Kurvan på den 175 kilometer långa etappen mellan Auron och Nice är känd för att vara farlig, ­enligt en källa till Liberation.

”Det är fruktansvärt”

Pontus Schultz familj och an­höriga underrättades i går om det tragiska dödsfallet, uppger Ut­rikesdepartementet. Även hans medarbetare på tidningen Veckans Affärer nåddes av beskedet.

– Det är fruktansvärt, säger ­Ulrika Saxon som jobbade nära Pontus under sina sju år som vd för Bonnier Tidskrifter.

Pontus Schultz var en nyckelperson inom Bonnierkoncernen med flera prestigefyllda uppdrag bakom sig.

– Det som har hänt vår vän och medarbetare Pontus är fruktansvärt och ofattbart. Våra tankar går i första hand till hans närmaste ­familj, hustru och tre barn. Han kommer att bli mycket, mycket och djupt saknad, säger Ulrika Saxon i ett pressmeddelande.

”Var en livlig person”

För vännen och kollegan Rolf van den Brink kom beskedet om Pontus Schultz död som en chock.

– Han var en livlig person, så det blir tyst nu, säger han.

På sajten Dagens opinion, där van den Brink är ansvarig utgivare, har han skrivit om vännen:

”Pontus Schultz hann precis bli 40 år varav han ägnade närmare hälften åt intensivt arbete i ­mediebranschen. Jag pratade med honom förrförra veckan och som vanligt sprudlade han av idéer, tankar, saker som hänt, saker som skulle hända. Han skojade om sin egen 40-årskris, hur han hanterade den med stenhård träning”.

Amatörtävlingen i södra Frankrike blev hans sista.

Pontus Schultz blev 40 år gammal.

En av de tuffaste cykeltävlingarna – lockar extremsportare som söker "en utmaning"

Haute Route 2012 är en sju dagar lång amatörcykeltävling som går från ­Genève till Nice.

Arrangörerna kallar den för den tuffaste cykeltävlingen i världen och banan sträcker sig 780 kilometer med en stigning på 21 000 meter.

Under loppet passerar de 600 cyklisterna genom 19 alpina bergspass, bland annat Madeleine, Glandon, Izoard, Cime de la Bonette och den kända klättringen till Alpe d’Huez, innan de når Promenade des Anglais i Nice. Varje dag bestigs minst två pass som har rangordnats i svårighet.

Tävlingen beskrivs som mycket utmanande och riktar sig till vana cyklister som letar efter en utmaning utöver det vanliga.

Årets tävling är den andra upplagan av loppet och lockade extremsportare som Kenton Cool som bestigit Mount Everest tio gånger och formel 1-föraren Alain Prost.

Publisert: