Nyheter

UFO-letare söker efter mystisk spökraket

Av: 

Olof Svensson

Så här tror man att ”spökraketen” kan se ut.

NYHETER

I 32 år har det flygande föremålet förbryllat UFO-experter.

Nu ska sjön i Norrbotten finkammas i jakten på den mystiska spökraketen.

– Det är inget tvivel om att det är ett fysiskt föremål, säger Clas Svahn ordförande i UFO-Sverige.

Den 31 juli 1980 bevittnade två vandrare vid Muddus nationalpark i Norrbotten något häpnadsväckande. Ett avlångt, cigarrformat föremål med vingar kom vinande i luften. Föremålet flög rakt över vandrarnas huvuden och vidare över en sjö. Sekunderna senare vände det innan det sjönk till sjöns botten. Vandrarna larmade Försvarets forskningsanstalt som inledde en utredning – men efter att man konstaterat att föremålet inte var svenskt lades ärendet ner, enligt föreningen UFO-Sverige.

Ett stort team på väg

Nu, mer än trettio år senare, kan gåtan med det mystiska föremålet vara nära en lösning. I helgen ska UFO-Sverige bege sig till sjön och dyka efter "spökraketen". Teamet på 15 personer har tillgång till avancerad utrustning, en kock och två professionella dykare.

– Det vandrarna berättade är mycket trovärdig. De har aldrig ändrat sin berättelse, säger Clas Svahn, som har granskat dokument och intervjuat de båda vandrarna.

Kan ha plockats upp

Vad den mystiska raketen kan vara för något är omöjligt att säga, menar Clas Svahn.

– Att föremålet kunde vända över sjön tyder på att någon styrde det. Men varför landade det på sjön och varför sjönk det? Det är inget tvivel på att det är ett fysiskt föremål och då går det att plocka upp, säger han.

Risken finns däremot att någon kan ha varit i området och plockat upp raketen under tiden som har gått, menar han.

Flera liknande föremål har observerats

Enligt UFO-Sverige har flera liknande föremål observerats i området under åren. Senast i början av juli såg en man hur ett föremål kom flygandes på låg höjd längs Kalixälven. 1946 observerades en rad spolformade raketer som störtade i sjöar i Norrland. Trots att försvaret utrett vissa av observationerna har man aldrig hittat något.

– Men de letade aldrig i sjön vid Muddus nationalpark. Man kollade radar och konstaterade att inget fanns i luften. Men föremålet gick väldigt lågt, säger Clas Svahn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: