Nyheter

Kritik mot regeringens framtidsresa

Av: 

Henrik Lundgren

Pär Karlsson

NYHETER

Alliansregeringen åkte på framtidsresa till Göteborg för att prata långsiktiga utmaningar.

Men nu får man kritik för att göra partipolitik av den Framtidskommission som lanserades i vintras.

– Det är bra att prata framtid, men det ska göras fristående och oberoende, säger Bo Ekman, grundare av Tällberg Foundation. 

I dag reste de fyra alliansledarna till Göteborg för att besöka företag och diskutera innovation, ny teknik och företagande. Resan gjordes inom ramen för den Framtidskommission som lanserades av regeringen i december. Där ingår, förutom de fyra partiledarna själva, nio experter från bland annat näringslivet och akademin.

Kommissionens mål är att identifiera viktiga samhällsutmaningar på längre sikt och lyfta problem och möjligheter som finns bortom dagspolitiken. Det hela ska resultera i en slutrapport våren 2013. Budgeten totalt ligger på totalt 18 miljoner kronor.

”Vänstersidan vill något annat”

Men under dagens besök i Göteborg talades det inte bara om framtidsutmaningar. KD-ledaren Göran Hägglund tog tillfället att kritisera oppositionen på flera punkter.

– Vi behöver bättre förutsättningar att kunna konkurrera i en allt tuffare konkurrens. Vänstersidan vill något annat, sa han bland annat.

Och nu får Framtidskommissionen kritik för att vara alltför politiserad. En av dem som tidigt var ute och var kritisk är Bo Ekman, grundare av stiftelsen Tällberg Foundation. Enligt honom borde det varit riksdagen och inte regeringen som låg bakom kommissionen.

– Nu är det fyra partier som står bakom. Min poäng är att ett sådant här arbete borde finansieras av riksdagen, så att hela det politiska spektrumet skulle så bakom. En regering tjänar sitt eget intresse i första hand. Jag hade haft precis samma invändningar om det var en S-regering. Det är bra att penetrera framtid, men det ska göras fristående och oberoende, säger han.

”Större kunskap”

Bo Ekman följer trots sin kritiska inställning kommissionens arbete på nära håll.

– Jag tycker det är bra att vi lyfter fram komplexiteten och helheten, men man borde göra det som en allmänbildande och folkbildande aktivitet där så många som möjligt kan bidra. Regeringen borde gått till riksdagen och sagt att "nu tar vi initiativ för en bred folkbildning om framtidsfrågorna.", säger han.

Efter företagsbesöken kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kommissions arbete och dagens besök.

– Vi försöker ställa oss frågan vad som händer med svensk industri och arbetsmarknad. Och det är allt tydligare att de som producerar varor i dag gör det med allt större kunskap. Det blir mer tjänster och produkter i ett. Det är viktigt att man ser det, därför att det som växer fram nu ligger i framkant. Det är bara möjligt om vi har hög nivå med vår forskning, säger han.

”Förhoppningar”

Han kommenterade också Göran Hägglunds attack mot oppositionen.

– Väljarna kan rimligen inte känna till vad S, V och MP står för, för det vet ju inte ens de tre partierna själva. Det är egentligen inte konstigare än att det är 2012 nu och det är val 2014. Alla opinionssiffror som vi ser för vänsterpartierna nu baseras bara på förhoppningar och inte på fakta och inte på förberedda och presenterade förslag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska någon med en vacker bukett - beställ här.

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter