Nyheter

Astronomer bekräftar vattenplanet

Av: 

Ivar Nilsson

NYHETER

Klassificeras som en "superjord" och har atmosfär av tjock vattenånga

Nya observationer bekräftar stora vattenförekomster på en avlägsen planet.

Planeten, som klassificeras som en "superjord", beskrivs som en vattenvärld med en atmosfär av tjock vattenånga.

En internationell forskargrupp vid ett amerikanskt universitet har gjort observationer som verkar bekräfta att den nyligen upptäckta planeten till stor del består av vatten.

GJ 1214b klassificeras av forskarna som en så kallad "superjord", vilket innebär att den tillhör en klass av avlägsna planeter som har större massa än jorden men mindre än vårt solsystems gasjättar.

– GJ 1214b påminner inte om någon annan planet som vi känner till. En stor del av dess massa utgörs av vatten, säger Zachory Berta, en av forskarna vid Harvard-Smithonian center for astrophysics, i ett pressmeddelande.

40 ljusår bort

Planeten kretsar runt en stjärna av typen röd dvärg på cirka 40 ljusårs avstånd från vårt solsystem. Eftersom den befinner sig på det i sammanhanget korta avståndet två miljoner kilometer från sin stjärna antas temperaturen vid ytan kunna nå över 200 grader celsius. Atmosfären består av en tjock dimma.

Planeten har undersökts flera gånger sedan den upptäcktes 2009. Men först nu tror man sig ha bekräftat vad planeten och dess tjocka atmosfär egentligen består av.

Mer vatten än på jorden

De nya observationerna gjordes med Hubbleteleskopet medan GJ 1214b befann sig mellan jorden och den stjärna som den kretsar runt.

Genom att analysera hur ljuset filtrerades genom atmosfären har forskaran dragit slutsatsen att den troligen består av tjock vattenånga. Beräkningar av planetens densitet antyder dessutom att den består av en betydligt större andel vatten än vad jorden gör. Det gör planeten till en mycket annorlunda värld.

"Supraflytande vatten"

– De höga temperaturerna och trycken formar exotiska material som "het is" och "supraflytande vatten", substanser som är helt främmande i vår vardag, säger Zachory.

Enligt forskarna gör det relativt korta avståndet till jorden att planeten är intressant för ytterligare observationer när det nya James Webb space telescope skjuts upp i slutet av 2010-talet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: