Nyheter

Löfven lyfter S med 4,6 procentenheter

Av: 

Camilla Sundell

Vilket lyft, Löfven!
Vilket lyft, Löfven!

NYHETER

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna får se upp.

På tre veckor har Stefan Löfven lockat 280 000 nya sympatisörer till Socialdemokraterna – majoriteten tänkte tidigare rösta på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, rapporterar SvD.

Socialdemokraterna har lyft 4,6 procentenheter till 29,2 procent på mindre än en månad, visar en Sifo-undersökning som presenteras av Svenska Dagbladet i dag.

Nya sympatisörer

Fortfarande ligger Socialdemokraterna under valresultatet från 2010, då partiet fick drygt 30 procent av rösterna. Men under perioden som Stefan Lövfen har styrt partiet har han lockat 280 000 nya sympatisörer.

Enligt Svenska Dagbladet beror uppgången på att en del väljare har ”vågat” sig tillbaka när Håkan Juholt avgick.

– Men dessutom drar en ny partiledare ofta till sig sympatisörer och dessutom verkar Stefan Löfven ha ett grundläggande förtroende att luta sig emot, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar till SvD.

KD under spärren

Förlorarna i mätningen är Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som tappat 2,1 respektive 2,2 procentenheter. Enligt SvD har de väljarna gått till Socialdemokraterna.

Inom Alliansen är rörelserna mycket små. Kristdemokraterna ligger ännu en gång under riksdagsspärren med 3,8 procentenheter. Moderaterna är mätningens största parti med 32,9 procent av väljarstödet.

Mellan de båda blocken är det väldigt jämnt. SvD rapporterar att det bara krävs att 60 000 personer byter från höger till vänster för att det ska bli helt jämnt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: