Svenska reklambyråns svar till vitryska KGB

NYHETER

Säger sig ha blivit hotade
av underrättelsetjänsten

KGB bjöd in pr-byrån Studio Total till Minsk.

Nu svarar byrån med att bjuda in Lukasjenko till Skåne.

Dessutom hävdar de att de blivit hackade och hotade av underrättelsetjänsten.

Svenska pr-byrån Studio Total bombarderade den 4 juli vitryska huvudstaden Minsk med 800 nallebjörnar, som en manifestation för mänskliga rättigheter.

Efter det bjöds de in av KGB, den ökända sovjetiska underrättelsetjänsten som fortfarande finns i Vitryssland, att besöka Minsk och delta i utredningen av kränkningen av det vitryska luftrummet "i egenskap av misstänkta". I annat fall hotades ansvariga på pr-byrån med straffarbete i två år.

En diplomatisk kris rullade i gång efter att två svenska toppdiplomater utvisades och Sverige svarade med att utvisa vitryska toppdiplomater, varefter den svenska ambassaden i Minsk stängdes av regimen.

Lukasjenko "ohyfsad"

Nu svarar Studio Total på KGB:s inbjudan med ett öppet brev till Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.

Brevet har ironisk ton och påpekar först och främst att det är "ohyfsat" att hota med straffarbete om någon inte dyker upp på en bjudning. Byrån undrar också om det Lukasjenkos humor att säga att de ska få "samma rättvisa som KGB visar alla misstänkta", som svar på byråns krav på immunitet.

Dessutom skriver byrån att man mottagit ett flertal hotfulla mejl och telefonsamtal, och flera hackningsattacker har ägt rum mot byråns mejlsystem.

Spåren ledde mot KGB

"Alla spår ledde mot...KGB", skriver Studio Total och fortsätter: "Hur galet det än låter är det här nytt för oss. I Sverige får polisen varken hota, döda eller tortera människor".

Byrån avböjer inbjudan till KGB:s bunker "där människor torterats i hundra år", men bjuder i stället in Alexander Lukasjenko att komma hem till dem i Skåne. De erbjuder kost, logi och transporter mot att Lukasjenko uppträder så artigt han kan – "inga tortyrhot eller liknande".

Säpo: "Vänd er till vanliga polisen"

Svenska säkerhetspolisen, Säpo, vill inte kommentera det specifika fallet, men pressekreterare Sirpa Franzén förtydligar:

– Säkerhetspolisen arbetar för att höja säkerhetsnivån i samhället och det gör vi genom rådgivning och kontroll till sådan verksamhet som ska skydda rikets säkerhet samt förebygga terrorism. Om Studio Total vill polisanmäla det inträffade ska de i första hand vända sig till sin lokala polismyndighet.