Nyheter

Konstant kris i KD

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Krisen i KD är konstant.

Om det vore val i dag skulle partiet ramla ur riksdagen, visar SCB:s stora väljarundersökning.

– Jag är inte överraskad, säger partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Acko Ankarberg, partisekreterare i KD.
Acko Ankarberg, partisekreterare i KD.

För andra gången i rad får Kristdemokraterna bara 3,8 procent av väljarstödet i SCB:s omfattande väljarundersökning. Om det vore val till riksdagen i dag skulle partiet alltså ramla ur riksdagen och därmed spräcka en alliansregering bestående av de fyra borgerliga partierna.

”Arbetar internt”

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson säger sig inte vara överraskad över att siffrorna är lika dåliga som i SCB:s förra mätning i maj.

– Just nu arbetar vi mycket internt och har inte verkat utåt så mycket. Men under höstens budgetarbete, då vi tog strid för pensionärerna, märkte vi att vi ökade i mätningarna, framför allt bland pensionärer, säger hon.

Är KD ett parti i kris?

– Vi är krismedvetna och har startat stora interna arbeten vilket är nödvändigt när väljarna inte tycker vi är tydliga nog. Men det tar tid och jag tror att siffrorna kommer att se annorlunda ut när vi kommer med förslag om familjepolitik, ungdomsarbetslöshet och barnfattigdom. Det räcker inte med att vi är ekonomiskt ansvarstagande, det sociala - som rör barn och pensionärer - är också väldigt viktigt.

Pågående ledarstrid

Under hösten har allt mer fokus inom partiet lagts på den pågående striden om vem som ska leda KD efter rikstinget i januari. Den sittande partiledaren Göran Hägglund har haft svårt med det interna stödet och utmanas nu av KD:s andre vice ordförande Mats Odell.

Hur mycket ansvar har Göran Hägglund för de här siffrorna?

– Partistyrelsen och partiledningen har alltid det yttersta ansvaret. Därför har vi nu lagt tid på internt arbete som följer vad rikstinget har slagit fast, säger Acko Ankarberg Johansson.

När kommer den negativa trenden för er att vända?

– I valet 2014 kommer vi att få se helt andra siffror. Och undan för undan kommer vi att presentera förslag som jag jag tror kommer få siffrorna att se annorlunda ut.

I riksdagsvalet 2010 fick KD 5,6 procent av rösterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: