Nyheter

Här är Svenssons drömyrke

Av: 

Oskar Forsberg

LEVER DRÖMMEN. Liza Marklund har jobbat som croupier, fabriksarbeterska och servitris innan hon blev journalist. Nu gör hon det som flest svenskar drömmer om – skriver böcker.
LEVER DRÖMMEN. Liza Marklund har jobbat som croupier, fabriksarbeterska och servitris innan hon blev journalist. Nu gör hon det som flest svenskar drömmer om – skriver böcker.

NYHETER

Klassiska drömyrken så som flygvärdinna, programledare och bartender är inte längre populära bland svenskarna.

Istället drömmer medelsvensson om ett yrkesliv framför datorn eller skrivmaskinen.

I en färsk Sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av Postkodlotteriet, visar det sig att svenskens drömyrke är författare. Av 1000 tillfrågade personer svarade fem procent att de skulle vilja arbeta med att skriva böcker.

Svaren skiljde sig mellan könen. Drygt 8 procent av kvinnorna uppgav att de skulle vilja bli författare medan bara knappt två procent av männen närde samma romandrömmar.

Pilot och uppfinnare

Männens lista toppades istället av yrkena pilot och uppfinnare, som fick nästan åtta procent vardera. Två yrken som var måttligt populära hos de tillfrågade kvinnorna.

– Jag tror att det är en kombination av olika saker som gör att författaryrket toppar listan, säger Jessica Björkäng, en av kvinnorna bakom den populära litteraturbloggen bokhora.se.

Jessica Björkäng för fram två skäl till att yrket är så populärt. Dels är dagens författare kändisar och dels brukar de ligga högt upp på listor över vem som tjänar mest.

– Det är också mycket lättare att publicera sig i dag och så skriver människor betydligt mer numera. Även om det bara är en statusuppdatering på Facebook, så skrivs den i alla fall, säger hon.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: