”Tolgfors har snärjt in sig”

Urban Ahlin (S) kräver klarhet i Saudiaffären

Reaktionerna på att försvarsminister Sten Tolgfors avgår lät inte vänta på sig.

Nu kräver Urban Ahlin, utrikestalesperson (S) att den avgående ministern gör allt för att bringa klarhet i Saudiskandalen.

– Han har snärjt in sig i en härva av oklarheter, säger Ahlin.

Klockan elva i dag håller Sten Tolgfors presskonferens tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt om sitt beslut om att lämna posten som försvarsminister.

Urban Ahlin kräver dock att Sten Tolgfors, trots att han avgår, redovisar det han vet inför Konstitutionsutskottet, som ska granska Saudi-affären.

– Jag utgår i från att Sten Tolgfors, även fast han avgått, kommer till KU för att bringa klarhet i affären. Det är viktigt att medborgarna får full vetskap, säger han.

Beskedet om Sten Tolgfors avgång kommer bara en dag efter Aftonbladets avslöjande om de försök till mörkläggning för att "rädda ministern" som gjordes efter ett hemligt möte 2008.

I ett pressmeddelande konstaterar Miljöpartiets Gustav Fridolin att Sten Tolgfors nu dragit slutsatsen att han förverkat sitt förtroende, efter de senaste veckornas uppgifter:

– Under de senaste veckorna har flera uppgifter framkommit om försvarsdepartementets inblandning i och kännedom om vapenaffären i Saudiarabien, uppgifter som omöjligen kunnat vara sanna samtidigt. Vi har därför förklarat att Miljöpartiet förlorat förtroendet för Sten Tolgfors och att han borde överväga vilket förtroende han har kvar hos svenska folket. Det har han nu gjort, och dragit slutsatserna av, säger språkröret.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) säger att avgången egentligen inte har någon betydelse för den granskning som kommer att pågå till åtminstone i höst:

– Men det blir en mindre het parlamentarisk fråga när han redan avgått. Vår granskning kommer inte att sluta med en diskussion om ett misstroende mot honom, när han redan avgått som minister, säger Peter Eriksson.

• Är du förvånad över att Sten Tolgfors avgår?

– Nej, jag är inte så särskilt förvånad, faktiskt. Det här blev mer och mer brännande.

Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Torbjörn Björlund är inte förvånad över Tolgfors beslut. På debattsajten Newsmill skriver han:

"Att försvarsministern till slut hamnade i den här situationen är inte så överraskande för oss i Vänsterpartiet. Vår kritik har från början varit inriktad på hyckleriet. Saudiarabien är ingen demokrati och de problem det landet har med mänskliga rättigheter borde göra att inget samarbete är aktuellt. Sedan är tillvägagångssättet som präglat affären för att få igenom försäljning av vapen och därtill tillhörande kompetens till just ett sådant land också anmärkningsvärt."

Publisert: