Nyheter

"Kryper närmare försvarsministern"

Av: 

Wolfgang Hansson

NYHETER

Oppositionen ser Aftonbladets nya uppgifter som besvärande för regeringen

Urban Ahlin.
Urban Ahlin.

Oppositionen anser att Aftonbladets uppgifter om hur Sten Tolgfors skulle skyddas från Saudiaffären är besvärande för regeringen.

– Det här kryper allt närmare försvarsministern och försvarsdepartementet, säger Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiske talesman.

Enligt Aftonbladet källor skickades en lägre tjänsteman till en viktig förhandling med en saudisk general. I efterhand begärdes protokollet från förhandlingen ut innan det hade diarieförts.

Allt i syfte att skydda försvarsminister Sten Tolgfors.

– Uppenbarligen fick någon kalla fötter, säger Urban Ahlin. Men personen som förhandlade måste ha fått ett uppdrag från sina överordnade. Det är ju solklart.

Ahlin tycker det är uppenbart att alla de olika uppgifter om vad regeringen känt till och inte känt till om vapenaffären med Saudiarabien inte kan stämma.

Raffinerat upplägg

– Jag är övertygad om att någon till slut måste ställas till svars för det som hänt, säger Ahlin.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ser de nya uppgifterna som besvärande för regeringen.

– Fler och fler myndigheter blir inblandade i vapenaffären för varje dag som går. Myndigheter som alla har till uppgift att informera försvarsdepartementet. Det är svårt att se hur ett så här raffinerat upplägg om att dölja en känslig vapenaffär med Saudiarabien kan ske utan att regeringen informeras om det.

Varken Ahlin eller Fridolin är dock beredd att i nuläget kräva Tolgfors avgång.

– Vi kan inte bara gå på mediauppgifter, säger Ahlin. Jag tycker vi ska avvakta granskningen i konstitutionsutskottet innan vi tar ställning till om misstroendevotum ska ställas. Det finns ingen anledning att rusa åstad. Det är viktigare att det blir rätt än att det går snabbt.

Tvinga svara

Gustav Fridolin är inte på samma linje.

– Ingen svarar på de många frågor allmänheten med rätta ställer sig. Därför har vi KU som kan tvinga ministrarna att svara. Sedan ska vi dra slutsatser om vi har förtroende för regeringen eller inte.

Vänsterpartiet har redan krävt att Tolgfors avgår och förnyade kravet efter att Aftonbladets uppgifter blivit kända.

– I ett läge då regeringen borde lägga korten på borden så väljer man istället att mörka och undanhålla information, säger Hans Linde, utrikespolitisk talesman. Vi välkomnar därför konstitutionsutskottets stundande utredning.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: